Černoch (Úsvit): Navržené změny v novele autorského zákona velmi rád podpořím

19.03.2016 9:17

Ve čtvrtek 17.3. 2016 proběhl v prostorách Poslanecké sněmovny ČR seminář s názvem Podpora české hudby – novela autorského zákona, který zaštítil ministr kultury Daniel Herman.

Černoch (Úsvit): Navržené změny v novele autorského zákona velmi rád podpořím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Černoch v redakci Parlamentních Listů

Hlavním posláním semináře bylo poslancům a senátorům vysvětlit, jak funguje hudební průmysl, jakou úlohu v něm mají kolektivní správci a které profese se jej dotýkají. Druhým neméně důležitým cílem bylo otevření tématu o posílení mediálního prostoru pro novou českou tvorbu ve veřejnoprávních médiích.

Tato témata mají dopad nejen kulturní, ale také ekonomický, jak ve svých prezentacích popsali zástupci Svazu autorů i interpretů (SAI), Platformy českých nezávislých výrobců zvukových záznamů, ale také Intergram nebo OSA. Zajímavé bylo například srovnání, kolik průměrně utratí obyvatel České republiky za pivo a za autorská práva za měsíc. Útrata za pivo činí průměrně 255 Kč, za práva pro autory hudby a textů je to pouhých 6 Kč měsíčně. Na semináři byli přítomni i ti, kterých se tato problematika dotýká nejvíce  – autoři a interpreti. Měli tak možnost vysvětlit, jak funguje autorský zákon v praxi a co od něj očekávají. Mimo jiných se zúčastnili například Jan Neckář nebo Petra Černocká.

Podporu pro navržené změny v novele autorského zákona vyslovil například pan senátor Jiří Oberfalzer (ODS) nebo paní poslankyně Nina Nováková (TOP 09).
„Hudební prostředí znám velmi důvěrně díky svému rodinnému zázemí i vlastní umělecké činnosti. Vnímám podporu nové české tvorby jako velmi důležitou. Vytváří kulturní prostředí České republiky, ale má i široký ekonomický potenciál vzhledem k mnoha profesím, které jsou do hudebního průmyslu zapojené. Navržené změny v novele autorského zákona tedy velmi rád podpořím,“ okomentoval seminář poslanec Marek Černoch (hnutí Úsvit), pod jehož patronací se celá akce uskutečnila.

Tímto seminářem se otevírá prostor pro diskusi o širší podpoře aktuální české tvorby, která zahrnuje nejen autorský zákon, prostor v médiích, ale také vzdělávání v hudbě nebo v podpůrných profesích. „Cílem Svazu autorů a interpretů je, aby systém, který zahrnuje nejen tvůrce ale i uživatele hudby, fungoval v rovnováze a aby kreativní činnosti a všechny aktivity kolem měly stejně důstojné podnikatelské podmínky jako jakékoliv jiná profese. Hudba v sobě skrývá velký potenciál jak pro jednotlivce od dětí po seniory, tak pro celou společnost – kulturně i ekonomicky,“ dodal předseda Svazu autorů a interpretů Jiří Vondráček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…