Černoch (Úsvit): Nekřičme a zbrkle neslibujme. Buďme realisté

03.03.2014 14:29

Během "majdanské" krize několikrát zaznělo, že ČR přijme tolik uprchlíků z Ukrajiny, kolik bude potřeba.

Černoch (Úsvit): Nekřičme a zbrkle neslibujme. Buďme realisté
Foto: red
Popisek: Ředitel privátní letecké společnosti a kandidát za Úsvit přímé demokracie Marek Černoch

Ale.. Premiér Sobotka přiznal„ že (cituji) "Česká republika není příliš připravena na příliv ukrajinských uprchlíků. K původní plánované pomoci připravované zeměmi Visegrádské čtyřky nakonec asi nedojde. Jak uvedl Sobotka, Česká republika je připravena společně se sousedním Slovenskem a Polskem poskytnout humanitární pomoc. Uprchlíky ve stavu nouze je možné přijmout, ale maximálně stovky, na víc nebudou peníze." Připomněl, že pomoc Ukrajině Česko koordinuje v rámci EU a nebude vystupovat individuálně. (zdroj:Týden.cz)

Má pravdu, ale to jsme věděli už před časem. A než křičet a dělat gesta dopředu, měli bychom si napřed uvědomit reálnou situaci. Češi byli, jsou a vždy budou velmi solidární národ, který při zmínce o jakékoli, ať už přírodní nebo humanitární katastrofě, okamžitě poskytuje materiální či finanční prostředky, ale vždy se musíme starat v první řadě o své lidi. Teď samozřejmě nemluvím o poskytnutí zdravotní péče raněným z Ukrajiny nebo z jiné země, ani o poskytnutí pomoci nebo azylu těm, kteří to opravdu potřebují. Tam je to jasné. Ale každý zodpovědný stát pečuje o zájmy svých vlastních lidí, proto mi přijdou „výkřiky“ o tom, že přijmeme tolik uprchlíků, kolik bude potřeba, a „nějak to pak uděláme“, trochu zbrklé bez známky prvotního zamyšlení. Spíš jen další  pokus ukázat EU a světu, že my jsme ti nejlepší. Ale EU, pod vedením silných států jako je Německo či Francie, jede podle vlastních měřítek. Je jen na nás, zda budeme v budoucnu schopni ukázat, že nejsme ta malá a pro ně bezvýznamná země uprostřed Evropy. Vždyť máme svou vlastní obrovskou historii, spoluutvářeli jsme dějiny Evropy, máme hrdost. A nakonec jsme stejně kritizováni.

Není to tak dávno, co se přestalo mluvit o kvótách pro přijímání uprchlíků. Ale tento postup se v EU dál řeší, není zapomenut, a při nedávné návštěvě Rady Evropy ve Štrasburku se o tom velmi živě diskutovalo. Jinak řečeno, když jedna země bude plná, bude muset nastoupit další země, která uprchlíky bude muset přijmout. Předpokladaný počet uprchlíků v budoucích letech není zrovna zanedbatelné číslo. Mluví se o více než miliardě uprchlíků v Evropě. Někdo možná namítne, že se máme skvěle a vlastně nám nic nechybí, tak proč neposkytnout stejné výhody a životní úroveň i jiným. Ano, v porovnání s Afrikou nebo dalšími státy třetího světa je to pravda a máme se skvěle, ale neznám nikoho, kdo by pracoval na tom, aby se měl hůř. Naopak, každý člověk se chce mít líp, jen to nemůže být v případě státu na úkor vlastních lidí tím, že přijmeme bez přemýšlení všechny, kteří budou chtít, nebo proto, že nám to „někdo“ přikáže. A ČR má rozhodně co dohánět právě u vlastních občanů.

Znovu opakuji, že nemluvím o přijetí uprchlíků, kteří to opravdu z jakéhokoli vážného důvodu potřebují. Jen musíme být realisté.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Úsvit přímé demokracie

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…