Černoch (Úsvit): Občanský zákoník se dotýká každodenně každého z nás a musí být maximálně funkční

06.09.2014 19:00

Vyjádření k návrhu novely občanského zákoníku

Černoch (Úsvit): Občanský zákoník se dotýká každodenně každého z nás a musí být maximálně funkční
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

Neuplynul ani rok a Ministerstvo spravedlnosti přišlo s návrhem novely občanského zákoníku. Přitom Úsvit přímé demokracie byl jedinou stranou, která reálně usilovala o odložení tohoto zákona o rok – Tomio Okamura byl vloni v listopadu za premiérem Jiřím Rusnokem ve chvíli, kdy se zákon dal ještě odložit. Pan Rusnok s tím tehdy nesouhlasil. A s odkladem nesouhlasil tehdy ani Bohuslav Sobotka ani ostatní parlamentní strany, takže zůstal Úsvit ve své snaze osamocený. A občanský zákoník tak začal od ledna platit.

Začít velkou novelizovaci tohoto zákona necelý rok poté, co začal platit, tedy ve chvíli, kdy neexistuje analýza praktických dopadů tohoto zákona, nepovažuji za systémově správný krok. Ale dílčí legislativně-technické změny a úpravy problematických částí jsou v tomto případě potřeba. Autorem této novely je prof. Karel Eliáš, který absolutně nekomunikuje s Ministerstvem spravedlnosti. On je snad majitelem práva nebo zákonů? Není. Ministerstvo musí dát jasně najevo autorům zákonů, že parlament a ministerstvo jsou těmi, kdo rozhoduje.

Ústavně-právní výbor tak přijal v pátek na svém výjezdním zasedání ve Špindlerově mlýně usnesení, že novelizovat je třeba právě dílčí změny, které jsou problematické. S Občanským zákoníkem má problémy například Klokánek, kde se to dotýká dětí, které to mají již tak těžké, a pokud ještě bojují se zákoníkem, je to špatně!

Sporných bodů je ale víc. Například pokud jde o internetový prodej, kde není zcela jasné, za jakých okolností a jakým způsobem se může vracet zboží. Je potřeba dořešit také otázku dědictví, souhlasu s pitvou a použitím svého těla po smrti či práva spojeného se zastavením pachatele do příjezdu policie a další body. Občanský zákoník se dotýká každodenně každého z nás a musí být maximálně funkční.

Marek Černoch – kandidát hnutí Úsvit na pražského primátora, člen Ústavně-právního výboru PSP, dopravní pilot Boeingu 737

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstva mají být nejvyšší úřady státní správy, ne pašalíky

20:01 Okamura (SPD): Ministerstva mají být nejvyšší úřady státní správy, ne pašalíky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rezignaci ministryně Langšádlové.