Černoch (Úsvit): Přímo volený starosta či primátor by měl k lidem daleko blíž

15.09.2014 6:31

Hnutí Úsvit chce přímou volbu a odvolatelnost všech starostů a primátorů.

Černoch (Úsvit): Přímo volený starosta či primátor by měl k lidem daleko blíž
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

Hnutí Úsvit přímé demokracie chce přímou volbu všech starostů a primátorů - na rozdíl od strany Starostové a nezávislí, kteří navrhují přímou volbu pouze u menších obcí. Navíc Úsvit klade důraz i na odvolatelnost.

Úsvit je přesvědčený, že ani občané velkých měst by neměli být ochuzeni o možnost přímo vybrat svého nejvyššího představitele. Navíc právě na magistrátech velkých měst se dějí největší machinace bez přímé odpovědnosti. V tomto smyslu jsme již minulý týden podali do Poslanecké sněmovny k projednání náš návrh Ústavního zákona.

Prosazení prvků přímé demokracie na všech úrovních povede podle našeho názoru k většímu zájmu občanů o správu veřejných věcí. Například v Praze se posledních voleb účastnilo jen něco přes čtyřicet procent oprávněných voličů. To je tristní číslo a svědčí to o tom, jak jsou lidé otrávení z toho, co se na magistrátu děje. Přímo volený a také odvolatelný starosta či primátor měl k lidem daleko blíž a měl by také větší legitimitu.

Vidíme, jak je to v Praze, kde se primátor během volebního období mění podle toho, jak se zrovna kmotři dohodnou. A kdy ani jasné vítězství lídra ve volbách není zárukou, že se také stane primátorem. Tomuto kšeftování chceme zamezit.

Marek Černoch - lídr pražské kandidátky hnutí Úsvit, poslanec a člen ústavně-právního výboru PS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …