Černoch (Úsvit): Proti týrání dětí musíme bojovat všemi prostředky

27.11.2014 13:12

V Poslanecké sněmovně se konal seminář o „Násilí na dětech“, který se uskutečnil pod záštitou Stálé komise pro rodinu.

Černoch (Úsvit): Proti týrání dětí musíme bojovat všemi prostředky
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

Setkání se zúčastnila řada významných diskutujících, například známý psycholog Jeroným Klimeš, předsedkyně Stálé komise pro rodinu Radka Maxová, poslankyně Dana Váhalová, Petra Binková z odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra a ředitelka probační a mediační služby Jitka Čadová. Velmi váženými hosty byly švédská velvyslankyně Annika Jagandera Karin Blomgren z organizace Sweden Save Children, která prezentovala švédskou zkušenost s řešením problému týraných dětí. Švédsko totiž bylo první zemí, která zakázala tělesné tresty ve výchově, a tak v tomto ohledu inspirovalo řadu dalších států.

Týrání dětí je jev, proti kterému musíme bojovat všemi dostupnými prostředky. Ostatně stejně jako proti týrání žen, seniorů a pachatelům domácího násilí. Jako člen Ústavně právního výboru považuji za prioritní zahájit diskusi o zpřísnění legislativy. Za týrání dítěte musí přijít tvrdý a rychlý postih. Pachatel nesmí mít pocit, že se mu nic nestane a že za svůj odporný čin nebude potrestán, naopak.

Změna legislativy je však během na delší trať, protože se jedná o velmi složité téma. Právě proto jsem inicioval vznik pracovní skupiny, která bude tento problém řešit, a stal jsem se i jejím členem. Tato skupina jde svým složením napříč politickým spektrem a má i podporu odborníků. Společně budeme moci projednat všechna úskalí a možnosti tak, aby co nejrychleji došlo k nalezení efektivního řešení, které by mohlo být projednáno sněmovnou bez dalších zbytečných průtahů a komplikací. Členy pracovní skupiny jsou například psycholog Jeroným Klimeš, pedagožka Jihočeské univerzity Lucie Kozlová, poslankyně Radka Maxová (ANO), Dana Váhalová (ČSSD) a Jitka Chalánková (TOP 09). Budeme spolupracovat i se zástupci ministerstev vnitra, spravedlnosti a práce a sociálních věcí, v jejichž gesci se tato problematika pohybuje. Jednat začneme hned na začátku nového roku.

Chci rozpoutat celospolečenskou debatu na téma týrání dětí, ve které chci poukázat na jeho formy a další jeho možná rizika. V dnešní době totiž můžeme vidět řadu nejrůznějších kampaní, které mají snahu upozornit na tento problém, ale nejsou dostatečně konkrétní. Osobně vidím řešení i v zapojení známých osobností a zpěváků do této kampaně. Děti a mládež je totiž berou více vážně, a proto by i oni měli tento projekt podpořit. Zároveň je třeba se zaměřit i na proškolování policistů a dalších pracovníků, kteří tyto případy řeší a hlavně i na předávání dětí v rámci střídavé péče. I v těchto případech mnohdy děti výrazně trpí, všichni o tom vědí, ale řešení je stále v nedohlednu.

Na všechny tyto body se musíme důkladně zaměřit. Čísla statistiky jsou totiž opravdu děsivá. V roce 2012 se stalo oběťmi násilí 7 252 dětí, což je nejvíce v historii České republiky. 28 českých dětí bylo ve stejném roce utýráno k smrti.

Jen projekt OZNAM TO denně řeší 10-15 oznámení na podezření týrání dítěte. 10 z nich se týká oznámení na týrání dětí a cca 5 jsou prosby o rady, jak zasáhnout, co udělat správně. Celkově je 70 % všech oznámení směřováno k psychickému týrání dětí a dalších 30 % k podezření z fyzického týrání, či znásilnění. Oznámení zasílají sousedé, příbuzní a učitelé základních i středních škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Černoch

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě