Černoch (Úsvit): Zákon o místní příslušnosti exekutorů

03.10.2014 19:29

V médiích se objevila zpráva, že Ministerstvo spravedlnosti vytvořilo kritickou analýzu ohledně zavedení teritoriality exekutorů.

Černoch (Úsvit): Zákon o místní příslušnosti exekutorů
Foto: red
Popisek: Ředitel privátní letecké společnosti a kandidát za Úsvit přímé demokracie Marek Černoch

Analýza se tvořila na základě podnětu daného novelou zákona Úsvitu o exekutorech, kterou Sněmovna projednávala v červnu a byla vrácena, a kde jsme usilovali po vzoru většiny zemí EU o zavedení místní příslušnosti exekutorů. Jednotlivé exekuce by byly přidělovány exekutorům místně a rovnoměrně, čím se zamezí velkoobchodu s pohledávkamI a tím i lidským neštěstím. Podobný systém již u nás platí u soudců, policistů či státních zástupců.

V médiích se v této souvislosti objevili chybné informace, například Úsvit ve svém návrh neměl žádnou „šestitisícovou zálohu", která by exekuce opět jen prodražovala. To si zřejmě autoři popletli s někým jiným...

Analýza také zmiňuje „oprávněné pochybnosti o tom, zda soudní exekutoři postupují vždy spravedlivě vůči dlužníkům". Nejen že velmi často nepostupují spravedlivě, ale často doslova ničí lidem život. Státní dozor nad exekutory funguje jen velmi slabě a proto Úsvit usiluje o větší kontrolu exekutorů a přísné sankce v případech pochybení.

Pracovní skupina ústavněprávního výboru k teritorialitě exekutorů, které ve Sněmovně předsedám, se sejde na konci října a mým cílem je co nejrychleji dopracovat návrh, který podpoří i poslanci jiných stran.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Černoch

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.