Černochová (ODS): Budeme bránit všem snahám o oslabení či duplikaci struktur NATO

14.11.2017 19:30

Končící premiér Sobotka doslova křepčí kolem včerejšího připojení se České republiky ke Stálé strukturované spolupráci (PESCO) zemí Evropské unie.

Černochová (ODS): Budeme bránit všem snahám o oslabení či duplikaci struktur NATO
Foto: Archiv J. Černochové
Popisek: Jana Černochová

Prohloubení obranné spolupráce evropských zemí je již tradičně určitým fetišem pana premiéra a sociální demokracie, za kterým nevidí jiný cíl než vznik společné evropské armády, což kategoricky odmítáme.

Nepovažuji za zcela regulérní, že za Českou republiku se k této spolupráci přihlásil ministr obrany končící vlády. Jsem přesvědčena, že pan premiér měl projevit více slušnosti a toto rozhodnutí nechat až na vládu vzešlou z voleb.

ODS dostala ve volbách dostatečně silný mandát na to, aby zabránila tomu, aby se PESCO stalo nástrojem pro vznik evropské armády. Chci dát předem jasně najevo, že budeme bránit jakýmkoliv pokusům omezovat manévrovací prostor ČR při provádění suverénní zahraniční a obranné politiky. Zároveň budeme blokovat jakékoli pokusy duplikovat nebo oslabovat NATO a transatlantickou linku. Považujeme za samozřejmé, aby byly v rámci obranné spolupráce zemí EU maximálně využívány zavedené standardy a procesy NATO.

Vzhledem k tomu, že součástí plánů na hlubší spolupráci v oblasti obrany a bezpečnosti zemí EU má být i vytvoření fondu na podporu výzkumu a vývoje v oblasti obrany, žádáme vládu o jasný plán, jak bude do projektů zapojen český obranný průmysl. Je nutné rozptýlit obavy, že z fondu budou profitovat jen velké státy a jejich průmysl.

Jana Černochová
1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.