Černochová (ODS): KVO-KVO-KVÓTY

05.08.2014 16:23

Zastánci kvót pro ženy v politice vycházejí zjednodušeně z myšlenky, že české ženy se nehrnou do politiky a vysokých funkcí vůbec, protože v myšlení společnosti prý převládají stále genderové stereotypy.

Černochová (ODS): KVO-KVO-KVÓTY
Foto: archiv
Popisek: Jana Černochová, ODS

Kdyby to tak bylo, těžko by se dalo vysvětlit, jak to, že například na pražské konzervatoři studuje hru na tradičně tak mužský nástroj, jako je lesní roh, 100 % dívek?

Myslím, že zatímco mnoho jiných, dříve převážně mužských oborů obsazují ženy přímo frontálně, do politiky se nehrnou, protože je to prostě nebaví a nepotřebují si v ní přeměřovat ego. Představa, že je to bude bavit víc, až se dostanou do parlamentních lavic jako produkty kvótových tabulek, je naivní.

Jediné, co se stane, bude to, že prudce klesne prestiž ženy v politice jako takové, protože si své místo nevybojovala, ale "vybodovala". Zažili jsme si trapné a nedůstojné hledání ženy, která se na základě kvóty měla stát místopředsedkyní ČSSD, opravdu to panu Dienstbierovi nestačilo a touží ženy ještě více pokořovat?

Nechceme být chudinkami, kterým se budou muži smát, protože obsadily místo na kandidátce jenom a pouze na základě svého pohlaví! Nominační primárky mají probíhat na základě férové soutěže obhajoby myšlenek, názorů a osobnostních předpokladů kandidátů a neměly by se zvrhnout v hledání "ženy" pro splnění kvo-kvo-kvóty.

Znám osoby v politice, které, ač mají v občanském průkazu psáno písmeno F, dokážou tvrdě vyjednávat, chladnokrevně argumentovat a neústupně hájit svoje. Znám spousty mužů, kteří si emocionálními výbuchy, ustrašeností, intrikařením nebo drby nijak nezadají s oním s oblibou tradovaným obrazem "ženské". Není náhodou třeba i tohle důvod, proč máme v horních patrech politiky tak málo žen? Třeba se tam nehrnou i proto, aby se nemusely dívat na některé karikatury takzvaných mužů politiků a poslouchat jejich zaručené rady, jak vyřešit ženskou otázku.

Mám jedno řešení: vyhlasme konkurs na opravdové gentlemany v politice a my, ženy, rády budeme usilovat o lístky do první řady!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Černochová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…