Černochová (ODS): Liknavý přístup ministra zahraničí Rusku i prezidentovo mlčení jsou nepřijatelné

21.03.2018 9:41

Občanští demokraté v Poslanecké sněmovně chtěli formulovat jasné usnesení k útoku na bývalého ruského agenta ve Velké Británii, ministr zahraničí v demisi však jakoukoliv diskuzi odmítá. Jana Černochová považuje takový postup ministra zahraničí v demisi za nepřijatelný.

Černochová (ODS): Liknavý přístup ministra zahraničí Rusku i prezidentovo mlčení jsou nepřijatelné
Foto: osobní archiv
Popisek: Jana Černochová

„Z ruské strany došlo k bezprecedentnímu obvinění České republiky z toho, že se podílela na teroristickém činu na půdě Velké Británie, našeho spojence. Proto jsme dnes navrhli, aby takové obvinění Poslanecká sněmovna jasně odsoudila. Zahraniční politika by totiž měla být věcí, kterou bude sněmovna řešit společně, bez ohledu na stranickou příslušnost. O to více, když se jedná o takto závažné obvinění. Nechtěli jsme této situace využít k útoku na vládu v demisi, naopak jsme chtěli silné usnesení Poslanecké sněmovny, které by vládu bez důvěry podpořilo v dalších krocích. Z těchto důvodu mne velice zaráží přístup ministra zahraničí v demisi, který sice tvrdil, že takový přístup je podle něj férový, ale pro návrh na zařazení bodu nehlasoval. Tímto přešlapováním na místě se stáváme v očích Velké Británie i dalších spojenců nedůvěryhodnými. Neméně zarážející je také mlčení prezidenta Miloše Zemana, který by měl hájit zájmy České republiky a jejích občanů a ne hledat „ztracené“ ředitele spřátelených firem,“ uvedla 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…