Černochová (ODS): Projev k Pietnímu aktu obětem rudého teroru z let 1948 -1989

27.06.2015 21:14

Vážení vzácní hosté, když na poušti přišel Mojžíš k hořícímu keři, uslyšel podle starozákonního vyprávění hlas, jak říká: „Zuj si opánky, neboť místo, na kterém stojíš, je půda svatá.“ Na tomto místě mám zase já intenzivní pocit, že bych se měla zout a stát tu bosá. Zout se jako výraz úcty, protože tato půda není možná svatá, zato plná lidské bolesti, ale i velkých činů velkých lidí.

Černochová (ODS): Projev k Pietnímu aktu obětem rudého teroru z let 1948 -1989
Foto: Archiv J. Černochové
Popisek: Jana Černochová

Včera jsme se mohli dočíst v novinách, že se potvrdila totožnost zde pohřbených ostatků čihošťského kněze Josefa Toufara, kterého umlátila komunistická státní bezpečnost, protože potřebovala zastrašit věřící a zdiskreditovat církev. Zároveň si zítra připomeneme právě 65 let od popravy dr. Milady Horákové, političky, odbojářky a neuvěřitelně statečné ženy, kterou ušetřili němečtí nacisté, ale neušetřili ji její čeští spoluobčané. Tito dva lidé se neprovinili ničím jiným, než statečností a věrností svému přesvědčení.

Nezmiňuji ta dvě jména jen proto, že se stala symbolem komunistické justiční a politické zvůle, ale i proto, že se jejich osudy protnuly s Prahou 2, na které žiji a jejíž starostkou jsem... Na jejím území, na Vinohradech se Milada Horáková narodila a žila, na jejím území zemřel těžce zraněný farář Josef Toufar – v bývalém Borůvkově sanatoriu v Legerově ulici.

Na osudech těchto dvou rozdílných, ale přece v něčem podobných lidí lze dobře vidět dvě metody, které používají všechny totalitní režimy na světě: a to jsou lež a násilí. Komunismus tuto kombinaci dovedl nejdále a je téměř neuvěřitelné, jak na rozdíl od nacismu, nepoškodily dostatečně jeho „značku“ ani hekatomby mrtvých v Sovětském svazu, v Číně, Kambodže a dalších státech…. Zde všude probíhaly komunistické revoluce a občanské války způsobem, kdy bestialita a množství zabitých nemají srovnání s žádnou z předchozích epoch a režimů.

Nechci si připustit, že by se komunismus mohl vrátit v té podobě, v jaké ho řada z nás zažila. Ale každý den mě stále více děsí postupné smiřování se se ztrátou dalších a dalších svobod. Na obrazu dnešní české společnosti bohužel čím dál tím častěji vidíme, že jsou tu stále lidé, kterým budou imponovat vládci pevné ruky, žongléři s propagandou, autoři jednoduchých pravd a líbivých lidových hesel….. Bohužel.

Mrtví, které si dnes připomínáme, nechť jsou pro nás mementem, ale i výzvou: výzvou k vnitřní svobodě a pevnosti – i tváří v tvář smrti.

Čest jejich památce…!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.