Černochová (ODS): Slýcháváme tady pouze sliby, pouze proklamace, pouze politické floskule

26.04.2017 18:45

Projev na 56. schůzi Poslanecké sněmovny dne 26. 4. 2017 k bodu Krizová situace v sociálních službách v důsledku nedostatku personálu a špatného platového ohodnocení

Černochová (ODS): Slýcháváme tady pouze sliby, pouze proklamace, pouze politické floskule
Foto: Archiv J. Černochové
Popisek: Jana Černochová

Děkuji, pane místopředsedo. Hezké odpoledne, dámy a pánové. Já už delší dobu mám z této vlády pocit, že si neuvědomuje, že jsme na konci volebního období a že jste to vy, ministři vlády ČSSD, KDU-ČSL a ANO, kteří máte skládat účty voličům za to, co jste 3,5 roku dělali nebo nedělali.

Jsem fascinována tím, co tady teď zaznělo od paní ministryně Marksové. Výmluvy na to, že vláda TOP 09 a ODS něco nezařídila. Vláda TOP 09 a ODS vládla před více než 4 lety - 3,5 roku vládnete vy a jak tady správně řekla vašim prostřednictvím, pane místopředsedo, paní kolegyně Hnyková, to navýšení pro pracovníky v přímé péči je naprosto směšné a je mi i líto, že paní ministryně Marksová se v tomto ohledu nepoučí třeba z toho, jak to děláme na Praze 2, kde je zastupitelkou a kde v této oblasti byla i pár měsíců místostarostkou pro oblast sociální, kde máme zřízené Centrum sociálních služeb, které poskytuje od paliativní péče, přes pečovatelskou službu po DPS, po odlehčovací službu, skutečně ten sortiment je velmi široký a moc dobře paní ministryně ví, s jakými problémy se toto centrum - finančními problémy, které chybí na platy zaměstnanců - potýká a že to musíme, protože chceme našim seniorům, zdravotně postiženým tuto službu zachovat, naopak ji vylepšovat a dávat do ní více finančních prostředků.

Takže jako Praha 2 dodotováváme nemalými finančními prostředky sociální služby z našeho rozpočtu. A přece paní ministryně ví, že není systémově správné, že samospráva vynaloží úsilí, najde budovy, ty zrekonstruuje, složitě hledá personál, který bude v těchto zařízeních pracovat. Najít muže, který bude pracovat v centru sociálních služeb za plat 17, možná 19 tisíc je téměř nemyslitelné. Když si představíte, že skutečně tito pracovníci musí být i fyzicky zdatní na to, aby pomáhali imobilním pacientům, tak skutečně sehnat někoho, kdo je schopen se o tyto lidi postarat tak, že si na tom neničí zdraví křehké pracovnice sociálních služeb, je nadlidský úkol.

Já bych naopak chtěla od paní ministryně slyšet příslib, co ona jako ministryně práce a sociálních věcí pro tyto lidi udělá. Slýcháváme tady pouze sliby, pouze proklamace, pouze politické floskule, ale realita vaší vlády za tři a půl roku je úplně někde jinde. Vy se tak maximálně umíte shodnout ve vládní koalici na tom, že budete zvedat platy státním úředníkům, na tom shodu máte, ale shoda na tom, abyste skutečně zvedli rozpočet v této oblasti a aby obce, kraje nemusely dodotovávat služby, které poskytují za stát, za nikoho jiného. My nejsme jako zřizovatelé, je to příspěvková organizace, povinni tyto příspěvkové organizace mít, ale protože se chceme jako komunální politici dobře starat o naše seniory a zdravotně postižené, tak děláme tuto práci za stát a stát se nám tady vysmívá a paní ministryně Marksová to ironizuje tak, že za to můžou vlády, které vládly před čtyřmi roky. Prosím, vzpamatujte se. Uvědomte si, v jakém roce jsme. Jsme v dubnu, skoro v květnu roku 2017 a čtyři roky už tady vládnete vy!

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…