Černochová (ODS): Trochu zdravého rozumu a znalosti, pane Machu

23.06.2014 13:11

Předseda strany Svobodní a novopečený europoslanec, který by byl nejradši, kdyby Evropská unie neexistovala, před několika dny publikoval úvahu na téma branný zákon = vojenská služba.

Černochová (ODS): Trochu zdravého rozumu a znalosti, pane Machu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně za ODS Jana Černochová

Škoda, že se o danou problematiku nezajímá víc, možná by si ušetřil mnoho slov. Doufejme jen, že v Evropském parlamentu bude před hlasováním lépe studovat, zvláště ty materiály, které se budou dotýkat České republiky.

Titulek zmíněného článku zní Služba v armádě má být dobrovolná! a začíná těmito větami: „Ministerstvo obrany chystá novelu branného zákona, podle které by mohly být rozhodnutím vlády obnoveny plošné odvody do armády. Návrh podporují nejen vládní strany, ale podle vyjádření svých představitelů i opoziční ODS a Úsvit. Je proto potřeba, aby zazněla alternativa: Služba v armádě, která by byla dobrovolná.“

Poslední věta je první problém textu. Služba v armádě dobrovolná je a i nadále bude. To by musela být znovuzavedena základní vojenská služba, a to se nechystá, pokud nebude hrozit válečný konflikt. A navíc, o rozsahu vždy bude – podle novely branného zákona, která teprve zamíří do Poslanecké sněmovny – rozhodovat vláda, nikoli jeden člověk.

Naprosto s kolegou Machem souhlasím, že občan má být co nejméně státem obtěžován, že služba státu je určitým druhem daně a že pokud občané nebudou ochotni bránit svůj stát, pak si nemohou udržet ani stát, ani svobodu. Už méně lze však souhlasit s tvrzením, že v roce 2004 „převážilo přesvědčení, že obranu země můžou zajistit profesionální vojáci placení z daní“.

Od počátku bylo řečeno, že profesionální armáda musí být připravena bránit republiku pro případ napadení, respektive spolu se spojenci hájit území a zájmy členských států Severoatlantické aliance, ale zároveň, že pro konflikt většího rozsahu bude potřebovat doplnění zálohami. Je to vcelku jednoduché – abyste se choval efektivněji, nedržíte si velkou armádu v dobách mírových, když jste navíc zajištěn spojeneckou smlouvou. Nicméně to předpokládá, že máte nástroje pro posílení armády, pokud by došlo na nejhorší. V takovou chvíli jsou slova o „otroctví“, která pan Mach použil, naprostým nesmyslem, protože jde o přežití státu a službu občana tomuto státu. A to je to, o co jde v novele branného zákona a dalších normách, které mají dorazit do parlamentu.

Petr Mach také navrhuje jakési dobrovolné tříměsíční tábory pro mladé lidi po skončení školy. Doslova píše: „Mladý člověk by na něm získal základní výcvik v zacházení se zbraní a další dovednosti důležité pro obranu sebe, své rodiny, obce a země… Mladý člověk by na výcvikovém táboře získal zbrojní průkaz, za který by jinak musel platit.“ Pan europoslanec má asi pocit, že se v České republice má zvýšit počet lidí se zbrojním průkazem, respektive se zbraní? Já tento pocit nesdílím.

Navíc, proč vymýšlet vymyšlené. Existuje aktivní záloha, do které se může přihlásit (dobrovolně!) každý, a pokud splní podmínky, jde na tříměsíční (intenzivní) výcvik a poté je cyklicky povoláván na cvičení se svou jednotkou. Zákony, které směřují do parlamentu, mají zlepšit motivaci jak zaměstnavatelů, tak občanů ke službě v aktivní záloze, která má být primárním rezervoárem pro doplnění armády, pokud vypukne krize. Zvláště mladí lidé jsou vítáni a volných míst je hodně. V ideálním stavu by měl být počet příslušníků aktivní zálohy čtyř až pětinásobný oproti dnešku, což zajistí nižší potřebu doplňování z řad zálohy povinné.

Pan předseda Mach svůj článek končí zvoláním: „Jestli bude zavedena dobrovolná služba v armádě, hlásím se do služby!“ Jak píši výše, dobrovolná služba v armádě existuje v řadách aktivní zálohy, takže se pan europoslanec může okamžitě přihlásit (všechny informace nalezne na stránkách Ministerstva obrany http://www.acr.army.cz/scripts/detail.php?id=6831). Myslím, že jeho vstup do aktivní zálohy by byl dobrý příkladem pro ostatní!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…