Černochová (ODS): Vojáci šíří dobré jméno naší země často výrazně účinněji než mnozí politici

09.11.2017 13:42

Vlčí máky jako symboly bojišť 1. světové války zaplaví v pátek 10. listopadu již potřetí vinohradské náměstí Míru. Městská část Praha 2 si v předvečer Dne válečných veteránů, který se v celém západním světě slaví 11. listopadu, připomene hrdiny válečných konfliktů 20. a počátku 21. století.

Černochová (ODS): Vojáci šíří dobré jméno naší země často výrazně účinněji než mnozí politici
Foto: archiv
Popisek: Jana Černochová

„Tentokrát chceme zaměřit pozornost na novodobé mise a věnovat vzpomínku jejich obětem. Letos je tomu právě 25 let, kdy čeští vojáci odjeli na mírovou misi do bývalé Jugoslávie,“ říká starostka Jana Černochová a dodává: „Čeští vojáci působící v krizových oblastech v zahraničí šíří dobré jméno naší země často výrazně účinněji, než to dělají mnozí politici. Patří jim za to velký dík.“

Dopoledne je Den válečných veteránů v Praze 2 vyhrazen vystoupením školáků a studentů, ale také soutěžím pro školáky a předváděcím akcím vojáků. Hlavní program zahájí ve 14:00 starostka Jana Černochová spolu se zástupci ministerstva obrany a Armády ČR. Celým odpolednem bude provázet historik a spisovatel, plk. Eduard Stehlík. Vojáci se postarají o vystavení armádní techniky a budou k dispozici pro dotazy zvídavých návštěvníků. Ve stáncích budou k mání produkty s vojenskou tematikou a spousta novinek pro milovníky vojenské historie.

Program dne doplní výstavy a promítání vojenských dokumentů. Pro zájemce jsou opět připraveny vlčí máky Prahy 2 zdarma. A za vojáky padlé v konfliktech počínaje první světovou válkou až do současnosti budou lidé na náměstí Míru moci kolem 16:00 zapálit obětní svíčky. Den bude zakončen modlitbou za padlé, vedenou jáhnem kostela Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého, mjr. Jiřím Ignácem Laňkou.

Den válečných veteránů je významným dnem České republiky a mezinárodně uznávaným svátkem. Onoho 11. listopadu roku 1918, právě před 99 lety, byla v Compiégne podepsána mírová smlouva jako definitivní tečka za Velkou válkou – do té doby nejkrvavějším válečným konfliktem v lidských dějinách. Městská část Praha 2 se ke vzpomínce na oběti všech válek moderní doby připojuje letos už potřetí. Stejně jako vloni zazní báseň Johna McCraea „Na flanderských polích“, kterou kanadský chirurg, sloužící na západní frontě, napsal v reakci na smrt přítele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.