Černochová (ODS): Vyzýváme vládu, aby iniciovala celoevropská jednání o revizi směrnice EU o zbraních

03.12.2019 14:35

Komentář předsedkyně sněmovního výboru pro obranu

Černochová (ODS): Vyzýváme vládu, aby iniciovala celoevropská jednání o revizi směrnice EU o zbraních
Foto: osobní archiv
Popisek: Jana Černochová

„Soudní dvůr EU dnes zamítl žalobu České republiky ve věci směrnice nepřiměřeně regulující legální držbu zbraní. Ačkoliv by se mohlo zdát, že jde pouze o prohru úzké skupiny obyvatel, kteří využívají svých práv na legální držbu zbraní, jedná se o prohru celé České republiky, neboť směrnice porušuje zásadu subsidiarity i proporcionality, ale i o prohru svobody jako takové, neboť směrnice významně a bezdůvodně zasahuje do vlastnických práv. A především o prohru zdravého rozumu, neboť směrnice zavedla drakonická opatření pod falešnou záminkou boje proti terorismu, na jehož eliminaci má nulový dopad.

ODS od samého počátku varovala před dopady této směrnice. Opakovaně jsme vyzývali představitele vlády Bohuslava Sobotky k aktivitě již při přípravě této směrnice. Vláda však reagovala pozdě a poslední šance na záchranu, žaloba před Soudním dvorem EU, dnes selhala.

Nadále trváme na tom, že směrnici je třeba v těch ustanoveních, která by se významně negativně dotkla českých legálních střelců, odmítnout. Zároveň vyzýváme vládu, aby iniciovala na celoevropské úrovni jednání, která povedou k revizi této směrnice a k ochraně našeho právního rámce a systému legální držby zbraní, který je funkční, plně dostačující a zajišťuje rovnováhu mezi právy a povinnostmi," říká předsedkyně výboru pro obranu Jana Černochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.