Černý (ČSSD): Chceme posílit prestiž a prvky nezávislosti Etické komise

23.04.2016 22:47

Poslanecká sněmovna ve třetím čtení schválila vládní novelu zákona o účastnících odboje a odporu proti komunismu. Cílem vládního návrhu je napravit nedostatky platné právní úpravy z roku 2011 a jednoznačně stanovit rozsah pravomoci Etické komise v řízení o vydání osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu. „Upřesňuje se, proti kterým vydávaným rozhodnutím bude možno podat odvolání k Etické komisi. Zavádí se obecná kompetence Etické komise provést přezkumné řízení nebo rozhodnout o obnově řízení,“ vysvětlil Karel Černý, místopředseda sněmovního Výboru pro obranu a zpravodaj novely zákona v Poslanecké sněmovně.

Černý (ČSSD): Chceme posílit prestiž a prvky nezávislosti Etické komise
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Novela současně upravuje požadavky na členy Etické komise a výslovně vymezuje důvody pro odvolání v průběhu jejich funkčního období. „Tím chceme posílit prestiž a prvky nezávislosti Etické komise," uvedl Karel Černý. Zároveň je stanoven jednoznačný právní rámec pro odměňování členů Etické komise za vykonanou práci.

Zákon o účastnících odboje a odporu proti komunismu, představuje ucelenou legislativní úpravu problematiky tzv. třetího či protikomunistického odboje, tj. aktivního odporu proti komunistickému režimu s cílem obnovit svobodu a demokracii v Československu. Hlavním účelem tohoto zákona je morální ocenění statečnosti žen a mužů, kteří s nasazením osobní svobody a často i s nasazením vlastních životů bojovali za vlast a hodnoty svobody a demokracie. „Specifikace postavení Etické komise podle schválené úpravy přinese komfortnější řešení ve vztahu k žadatelům o přiznání postavení účastníka odboje a odporu proti komunismu," uzavřel Karel Černý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…