Černý (KSČM): Protiruská demagogie nesmí znevažovat památku válečných hrdinů

07.01.2015 10:05

V posledních dnech se opět rozdmýchala vlna antiruské hysterie, když se zvedla vlna kritiky na prezidenta, který přijal pozvání do Ruska na oslavy 70. výročí konce druhé světové války.

Černý (KSČM): Protiruská demagogie nesmí znevažovat památku válečných hrdinů
Foto: hns
Popisek: Alexander Černý v půlnočním rozhovoru

Korunu tomuto iracionálnímu rozhořčení nasadil europoslanec Štětina, dogmatický bojovník proti všemu ruskému, který prohlásil: „Jet v květnu do Moskvy na pozvání diktátora je urážkou ruských, ukrajinských, čečenských, gruzínských a jiných vojáků, kteří položili životy v boji proti nacismu.“ To, co řekl pan Štětina, je absolutní nehoráznost. Pojďme si připomenout základní historická fakta: sovětská vojska, stejně jako britská, francouzská, kanadská a mnohá další během druhé světové války bojovala za svobodný svět, včetně Československo. Miliony ruských vojáků položily životy za naši dnešní svobodu a v květnu 1945 osvobodily Německem okupované Československo. To je historická realita. Tečka. Bez ohledu na to, co si kdo o současné Ruské federaci myslí. A nemůže na ní nic změnit jakýkoli jedovatý výrok pana Štětiny. Jsem znechucen tím, jak prvoplánově jsou někteří lidé schopni využívat památku válečných hrdinů k antiruským hysteriím, které jsou dnes módní. Zvlášť když jejich vlastní příběhy jsou o tolik zbabělejší než ty válečných hrdinů. Zasloužil se snad europoslanec Štětina, který tak hlasitě vystupuje proti prezidentově cestě do Moskvy, o porážku nacismu, aby měl nějaký nárok ji kritizovat? Nemyslím si. Naopak, když Štětina v roce 1965 vstupoval do KSČ, velkým odpůrcem Sovětského svazu nebyl. Asi si dokonce tenkrát i myslel, že Sovětský svaz Československu na konci války pomohl, a dnes bude prezidenta kritizovat za účast na pietním aktu? Stydím se, že v Evropském parlamentu zasedá za Českou republiku tak bezcharakterní člověk. Letos od osvobození od nacismu uběhne 70 let a oslaví to celá Evropa. Je naprosto přirozené, že prezident České republiky, jejíž převážnou část osvobozovali ruští vojáci, oslaví významné výročí s jejich potomky. Je naprosto přirozené, že právě v Rusku se prezident České republiky pokloní hrdinům, kteří v této válce bojovali, padli a někteří z nich stále ještě žijí. Je naprosto přirozené oslavit konec nejstrašnější války s naším tehdejším spojencem. Naopak urážkou by bylo ho neoslavit a pozvání odmítnout, jak pánové Štětina a další nabádají. Ještě z jednoho důvodu je zvlášť zásadní si nahlas připomenout vítězství spojenců proti nacismu, a tím jsou momentálně sílící fašizující tendence v Evropě, z nichž nejděsivější ukázkou byl před několika dny nacionalistický pochod s pochodněmi v Kyjevě uctívající Stepana Banderu. I kvůli takovým projevům je odkaz hrdinů druhé světové války, kteří se stejným druhem zla před 70 lety bojovali, a které uctí prezident v Moskvě, stále tak aktuální a je potřeba na něj pamatovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).