Červíčková (ANO): Iniciativa „Srdíčka srdíčkům“ propojuje děti z Klokánků s domovy seniorů

28.04.2021 22:57

Nedostatek sociálního kontaktu, pocity osamělosti, beznaděj… i to jsou důsledky pandemie, s nimiž se mohou potýkat nejohroženější skupiny obyvatel - například senioři v pobytových zařízeních.

Červíčková (ANO): Iniciativa „Srdíčka srdíčkům“ propojuje děti z Klokánků s domovy seniorů
Foto: ČT 24
Popisek: Monika Červíčková

S cílem vnést do jejich života trochu radosti proto vznikla iniciativa „Srdíčka srdíčkům“, která klienty domovů pro seniory propojuje s dětmi z Klokánků.    

Anketa

Nosíte venku roušku nebo respirátor?

16%
47%
hlasovalo: 18073 lidí

Letošní jaro se bohužel stále nese ve znamení pandemie a s ní spojenými restriktivními opatřeními. Jejich hlavním cílem je chránit ty nejzranitelnější z nás, i to však může mít svou odvrácenou stranu. Nejrůznější omezení zvlášť citelně dopadají na naše starší spoluobčany žijící v domovech seniorů, kterým se často nedaří zajistit pravidelný kontakt se svými blízkými. Ve výsledku se mohou cítit více osamělí a jejich optimismus klesá.

„Ve spolupráci s Hankou Kupkovou, předsedkyní Fondu ohrožených dětí Klokánek, jsme se rozhodly přinést do jejich světa trochu radosti, povzbuzení a snad i naděje, že se již brzy začneme vracet k normálnímu životu. Vymyslely jsme proto iniciativu „Srdíčka srdíčkům“, jejímž smyslem je propojit děti z Klokánků se seniory v pobytových zařízeních. Děti, které mají chuť seniory potěšit, pro ně malují obrázky srdíček a my je poté předáváme do seniorských domovů po celém Česku, někdy i se vzkazem od samotných dětí,“ vysvětlila poslankyně za hlavní město Prahu Monika Červíčková.

Kvůli epidemiologickým opatřením přijdou obrázky novým majitelům nejčastěji poštou, výjimečně budou osobně doručeny vedení domovů, zejména těch pražských. Právě v pražském Domově pro seniory Jižní Město byla tento týden iniciativa zahájena, a to předáním obrázků pro 65 klientů, kteří v domově žijí.

„Věříme, že obrázky udělají radost hned dvakrát: poprvé, když je děti budou společně s tetami a strýci z Klokánků malovat, podruhé pak samotným babičkám a dědečkům. Pro obě strany jde zároveň o hezkou příležitost, jak navázat mezigenerační pouto, které seniorům i dětem z Klokánků často chybí. Mnoho z klokánkových dětí ani netuší, jak skvělé je mít babičku či dědečka – v nejlepším případě oba. V současné situaci děti trpí sociální opuštěností, kdy většinou nemají kontakt ani s vrstevníky, natož s vlastní rodinou. Stejné pocity mohou nyní zažívat i klienti domovů pro seniory. Budeme moc rádi, pokud se nám tyto dva světy podaří propojit,“ dodává Hanka Kupková, předsedkyně FOD Klokánek.

Iniciativy se zúčastní všech 15 zařízení FOD Klokánek z celé České republiky, jejich seznam naleznete ZDE. V případě zájmu se mohou senioři s obrázky vyfotit a fotografie zaslat na facebookovou stránku fondu, kde budou následně zveřejněny. Děti si tak budou moci dohledat, ke komu jejich obrázky doputovaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…