Červinka (ODS): Bude dost míst na základních školách?

25.06.2014 17:00

Začíná poslední týden školního roku, naše děti si v pátek půjdou pro vysvědčení a začnou jim vytoužené prázdniny. I přesto jsem přesvědčen, že je téma stavu libereckého školství tématem více než aktuálním.

Červinka (ODS): Bude dost míst na základních školách?
Foto: ODS
Popisek: Ing. Ondřej Červinka

V posledních letech hýbala Libercem nedostatečná kapacita mateřských škol, poptávka po mateřinkách byla mnohem vyšší než nabídka. Projevilo se to před více než osmi lety a tehdejší vedení radnice na tento trend reagovalo. Mezi lety 2006 a 2010 se nám podařilo vytvořit více než 400 míst v mateřských školách, což bylo navýšení kapacit o více než 16% a s podporou města vznikla také řada míst v soukromých mateřských školách (cca 500 míst). Za poslední 4 roky už současné vedení města vytvořilo jen cca 50 míst. Kritickou situaci v mateřských školách se nakonec podařilo zvládnout. Letošní převis poptávky již nebyl tak dramatický a v příštím roce se pravděpodobně nabídka s poptávkou srovná.

Stejná populační vlna, která se převalila přes mateřské školy, se ale nyní valí na školy základní. Již při letošních zápisech to bylo znát a napětí, které prožívali rodiče se svými dětmi při jejich umísťování do mateřských škol, zažívají znovu, tentokrát na základkách. Situace je tím vážnější, že na základní vzdělávání je zákonný nárok a místa v základních školách město zkrátka zajistit musí. Adekvátní reakce města jsme se zatím nedočkali, situace se postupně vyhrocuje a čas pro optimální řešení zvládnutí populační vlny se krátí. Jedním z příkladů tohoto otálení bylo pozdní přijetí vyhlášky o spádových obvodech, ke kterému došlo až na podzim loňského roku. Tato vyhláška si primárně kladla z cíl rovnoměrněji rozložit nástup dětí do základního vzdělávání do městských škol s ohledem na kapacitní rezervy jednotlivých škol. Krok to byl logický, ale měl přijít zhruba o dva až tři roky dříve tak, aby působil přirozeněji a aby nevyvolával pnutí, ke kterému letos při zápisech docházelo. Po některých školách v Liberci je zkrátka dlouhodobě poptávka větší než po jiných a na tom ani přání zřizovatele o optimálním rozvržení nic nezmění a když, tak vždy jen v omezené míře. A tak jsme byli letos více než kdy jindy konfrontováni s jevem, který je nazýván „spádovou turistikou“. Jedná se o to, že někteří rodiče krátkodobě změní trvalé bydliště svému dítěti tak, aby se dostalo s ohledem na spádovou vyhlášku právě do té školy, kam chtějí, aby jejich dítě chodilo. Radnici se toto chování některých rodičů nelíbilo, neboť do určité míry deformuje snahu o regulaci sítě základních škol, nicméně s tímto jevem není schopna nic dělat.

Kapacitní rezervy se rok od roku snižují a městu nezbyde nic jiného, než je velmi rychle začít navyšovat. Krok s vyhláškou o spádových obvodech byl administrativním opatřením, které krátkodobě a v omezené míře pomohlo k lepšímu rozvržení kapacit, ale z dlouhodobé perspektivy situaci neřeší. Město musí začít postupnými kroky navyšovat kapacity základních škol tam, kde je to možné a především tam, kde to má i z dlouhodobého hlediska smysl. Primárně to tedy musí být na školách, kde je každoročně vysoká poptávka, je-li to na těchto školách možné (ne všude to jde).  Pokud město urychleně nezareaguje, již v letech 2017/2018 budou naše školy narvané k prasknutí (již dnes jsou naplněny z 86%). Pak se nejspíš situace stabilizuje a pravděpodobně až od roku 2020 začne populační vlna opět klesat. Ale do té doby musíme vytvořit dostatečné rezervy tak, aby školy ve spádových obvodech byly schopny přijmout všechny děti, které do spádového obvodu patří. Začít se musí u drobných technických opatření v rámci stávajících prostorových kapacit škol s minimálními investičními náklady, ale zároveň je třeba připravovat větší investice směřující k navýšení kapacit, které půjdou ruku v ruce se zlepšováním technického stavu škol. Situace je řešitelná, ale co nejdříve musí být jasná koncepce navyšování kapacit a co nejdříve se musí začít realizovat drobná opatření a projektová příprava větších investic, a to i s ohledem na připravované dotační programy. Současná radniční koalice především díky nečinnosti náměstka Svobody poněkud zaspala s řešením a teprve nyní je předkládána na stůl koncepce navyšování kapacit, která opožděně reaguje na alarmující stav. Koncepce počítá s navýšením stávajících kapacit o cca 300-500 míst drobnými úpravami na některých základních školách v následujících dvou letech a s navýšením kapacit o dalších více než 1000 míst  za předpokladu vynaložení investic v řádech desítek miliónů korun. Už nyní je ovšem jasné, že v nejbližších 3-4 letech musí dojít k navýšení tzv. hygienických kapacit o 1500 míst a i to nebude znamenat optimální komfort při výběru vhodné školy pro naše děti. Jakási koncepce tedy sice existuje, ale náměstek Svoboda ji předkládá se značným zpožděním, některá v ní navržená řešení jsou diskutabilní a problematická a navíc zatím nemá příliš odraz v rozpočtu města. Navyšování kapacit základních škol se musí stát jednoznačnou investiční prioritou města v následujících letech. Zajistit místa v základních školách je totiž pro město povinností!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.