Červinka (ODS): Liberecký koaliční porod

12.11.2014 14:15

Dnes je tomu více než týden, kdy jsme se v Liberci dozvěděli, že se zrodila nová radniční koalice. ANO, SLK, ČSSD a TOP09 společně deklarovali, že se dohodnou a postaví nové vedení radnice a začnou připravovat společné programové prohlášení.

Červinka (ODS): Liberecký koaliční porod
Foto: ODS
Popisek: Ing. Ondřej Červinka

Stížnosti na průběh voleb jim do jisté míry „koupily“ tolik potřebný čas před ustavujícím zastupitelstvem a jednací týmy mohly zasednout ke společnému stolu a začít hledat ony tolik potřebné programové průniky, kterými se mnozí ohánějí.

Od minulého pondělí, kdy byla oznámena ona koalice, ale jakoby se vše tak nějak zpomalilo. V novinách se přestaly objevovat články, které řešily všechny možné varianty uspořádání na radnici a kromě pár dezinformací, které měly spíše vrátit Změnu zase do hry, už jsme se přestali dozvídat něco nového. Přitom ještě pár dní před tím jsme si mohli přečíst o tom, jak jsou v případné rodící se koalici programové rozpory a že hledání konsenzu nebude tak jednoduché. Pak přišlo oznámení o dohodě a programové rozpory zázračně zmizely. Ony totiž možná ani neexistovaly. Pokud si totiž někdo vezme do ruky program dvou stran rodící se koalice, které vůbec nějaký propracovaný program mají, totiž SLK a ČSSD, zjistí, že tam vlastně ani příliš mnoho rozporných momentů nenalezne. Logicky, oba tyto subjekty vládly Liberci v uplynulých čtyřech letech, problémy města znají a víceméně jen chtějí pokračovat v nastoupené cestě. A ANO? Ten, kdo držel v ruce onen velmi stručný dokument plný frází, který nazývá lídr budoucí koalice programem, tak v něm bude jen těžko hledat nějaké návody na řešení problémů města a v některých momentech spíš naopak. Z programu ANO se sice dozvídáme, co všechno je v Liberci špatně, ale řešení je tam poskrovnu a tak se programová shoda bude hledat nejspíš velice snadno. Nakonec, budu velice překvapen, pokud budoucí programové prohlášení nebude z velké části opsaným programem Starostů. TOP09, ta je vlastně v nové radniční koalici tak trochu do počtu a jsem docela zvědav, co ze svého programu bude schopna prosadit.

O čem tedy koaliční politici rokují? O místech. Je veřejným tajemstvím, že obsazení jednotlivých postů v nové městské radě zdaleka není domluvené a je do značné míry ovlivňováno ambicemi některých lidí, které však nejsou jednoznačně vyřčeny. Z volebních výsledků i logiky věci bychom mohli očekávat, že ANO obsadí v osobě Tibora Bathyániho post primátora. Ale ouha, o tento post má evidentní zájem i lídr Starostů Michal Hron a v uplynulých dnech začal hrát nejrůznější zákulisní hry, které směřují do primátorského křesla. Jen tuto svoji ambici poněkud zapomíná sdělovat svému největšímu koaličnímu partnerovi. Přitom ani personální situace uvnitř zastupitelského klubu SLK není jednoznačná. Nejlepší výsledek za Starosty totiž udělal dosluhující náměstek pro ekonomiku Jiří Šolc a rozhodně se netají svojí ambicí zůstat v náměstskovském křesle, byť třeba v jiném resortu. Jenže doma není nikdo prorokem a Starostové by v pozici náměstkyně mnohem radši viděli vedle již zmíněného Michala Hrona paní Květu Vinklátovou. Ta má mezi Starosty pravděpodobně větší podporu než Šolc, na druhou stranu si ale vybírá a nechce přijmout zodpovědnost za pravděpodobně nejproblematičtější resort v následujícím volebním období, totiž školství. Proto možná budeme svědky toho, že tento resort, který potřebuje dobré vedení a ve kterém je spousta neřešených problémů, dostane na starosti některý z neuvolněných členů rady a možná to bude právě Jiří Šolc. Že to zní jako neuvěřitelná „fligna“? Bohužel, právě o této variantě se v kuloárech posledních dní velmi vážně mluví.

Prubířským kamenem radniční koalice tak nebude nalézání programových průniků a hledání společných řešení pro budoucnost města (alespoň prozatím ne), ale budou jím personálie. Momentálně se hraje o to, kdo bude či nebude primátorem a kdo obsadí posty náměstků a jaké resorty budou mít náměstci ve své gesci. Zatím jediný post, který se jeví jako daný je náměstkyně pro sociální věci, kterou by se měla stát dosluhující primátorka za ČSSD Martina Rosenbergová. A to i přesto, že v novinách šířené dezinformace hovořily o tom, že ČSSD uvolněný post nedostane. Jde tedy o to, zda to Starostové nakonec příliš nepřekombinují a v touze po získání co největšího prostoru v nové radniční vládě nakonec neostrouhají úplně. Jde o to, kam až se v mnohém bezradné a někdy i naivní ANO nechá dotlačit a zda jim se Starosty nedojde trpělivost. Nakonec se ještě může stát, že vlivem neustále šířených dezinformací a v atmosféře narůstající nedůvěry projekt liberecké čtyřkoalice zhavaruje a některý z hlavních dvou aktérů nakráčí do náruče Změny Jana Korytáře. Nechme se překvapit...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…