Červinka (ODS): Pojďme hledat využití pro dnes již bývalý objekt Oblastní galerie

22.02.2014 11:09

Ve středu 26. února se slavnostně otevřou nové prostory liberecké Oblastní galerie v bývalých Lázních Františka Josefa I.

Červinka (ODS): Pojďme hledat využití pro dnes již bývalý objekt Oblastní galerie
Foto: ODS
Popisek: Ing. Ondřej Červinka

Je jistě dobře, že tato nádherná budova dostala důstojnou náplň a liberecká galerie má konečně adekvátní prostory pro vystavení jejích cenných sbírek, včetně kvalitního zázemí v podobě moderního depozitáře. Ovšem vyřešení jednoho problému s sebou přineslo problém nový. Oblastní galerie se přestěhovala z prostor, které už pro ni nebyly vyhovující, z prostor Liebigova zámečku a nyní je opět na městě, do jehož majetku tento krásný objekt  přejde, aby pro něj našlo náplň a opět aby prošel nezbytnou rekonstrukcí, kterou nepochybně potřebuje a kterou si nepochybně zaslouží.

Měli bychom co nejdříve začít diskutovat o tom, co zde bude a já k této diskuzi vyzývám. Jedním z možných nápadů, se kterým přišel ředitel městského Komunitního střediska Kontakt Michael Dufek je to, co jsem si sám pro nazval  Městským domem setkávání. Z bývalé galerie by se mohlo stát místo setkávání všech generací, zázemí pro neziskové organizace, občanské iniciativy a spolky, včetně kluboven, vznikl by zde sál pro kulturní a relaxační aktivity a „nový“ centrální klub seniorů pracující na principu nízkoprahového centra. Kromě toho by zde vzniklo i minimuzeum věnované rodině Liebigů. Zároveň by zůstal zachován kulturně společenský význam tohoto místa. V tomto ohledu se nabízí i využití přilehlých zahrad a komplexní řešení souvisejícího veřejného prostoru.

Je to v každém případě nápad, který stojí za úvahu, je první konkrétní, navíc má i velký potenciál z hlediska získání případných dotací z evropských fondů.

Pojďme tento nápad rozvíjet, přicházejme s dalšími, ale v každém případě pojďme pro Liebigův zámeček najít důstojné využití a to co nejdříve. Měli bychom zvážit všechny kvalitní nápady a měli bychom zvážit i veškerá ekonomická hlediska takového projektu, veškeré jeho přínosy a případné nedostatky a pojďme hledat zdroje na realizaci smysluplného projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …