Červinka (ODS): Tibor s řetězem a na řetězu? Zkrátka to s ním podepsali

25.11.2014 11:15

Tak a je vymalováno. Když jsem psal svůj poslední článek, byl o porodu liberecké čtyřkoalice. Bylo to porod dlouhý, bolestivý a dítě během něj zemřelo.

Červinka (ODS): Tibor s řetězem a na řetězu? Zkrátka to s ním podepsali
Foto: ODS
Popisek: Ing. Ondřej Červinka

Čtyřkoalice vytvořena nebyla a ten, který se několik týdnů stavěl do pozice tzv. politika nového střihu, který si rozhodně nedělá z úst popelník, si do těch úst nakonec nakálel a vytvořil koalici se Změnou.

Udělal to i přes to, že před volbami slíbil svým voličům, že něco takového neudělá. Ale co, proč nezačít politickou kariéru tím, že ze sebe udělal lháře a blázna. Ono to vlastně možná moc vadit nebude. Preference ANO dále rostou a je jedno, zda někdo z jejich středu na regionální, lokální či celostátní úrovni dělá nějaká zvěrstva, která by standardním politickým stranám neprošla ani ve zlomku. Důležité je že dnešním podpisem koaliční dohody s Janem Korytářem se lídr libereckého ANO vysmál svým voličům do tváře, ale zdá se, že jim to až na výjimky nevadí. Stalo se a část Liberce se nestačí divit. Stejný Batthyány, který ještě před 14 dny naprosto nepřipouštěl koalici se Změnou, před týdnem pohřbil koalici se Starosty vlastně jen kvůli tomu, že mu nechtěli nechat resort rozvoje a místo něj mu nabízeli ekonomiku, o další týden později podepíše koaliční dohodu s Korytářem, ve které mu přenechá jak resort ekonomiky, tak i resort rozvoje a sedne si do primátorského křesla. S naprostou absencí zkušeností a s ostříleným predátorem po svém boku si na sebe Tibor převzal odpovědnost za výsledky této koalice, ale veškeré nástroje přenechal Změně. To, o co se před týdnem pohádal se Starosty dnes s velkou pompou předal Změně. Celou tuto svoji změnu názoru přitom točí jen na tom, že náhle prohlédl a zjistil, že Změna dostala situací po prvním kole koaličních vyjednávání tak za vyučenou, že už se určitě změnila. Prý se změnila z destruktivní síly, která pomlouvá a kriminalizuje svoje protivníky i partnery, na sílu konstruktivní, se kterou se dá jednat a dokonce vytvořit harmonický tým. Ona se ta Změna vůbec umí měnit... No, uvidíme. Třeba má Tibor pravdu, ale ve světle událostí na Libereckém kraji tomu může věřit jen opravdový blázen nebo někdo, kdo tomu věřit potřebuje. Jak je to doopravdy se asi dozvíme už velmi brzy.

Zároveň i volba samotná bude ve čtvrtek hodně zajímavá. Není totiž tajemstvím, že ani v ANO a dokonce ani ve změně nejsou z tohoto sňatku všichni zcela nadšeni a za plentou to může dopadnout všelijak. Pokud ovšem Korytář s Batthyánym nepřijdou s volbou veřejnou. Ani bych se tomu nedivil. Demokratické prvky a zvyklosti by oběma těmto hnutím mohly začít překážet. Pokud však bude volby tajná, může ještě v Liberci dojít k blamáži, kterou už dlouho nezažil a všechno ještě může být jinak. Třeba si tady za týden povíme něco o novém čtyřkoaličním projektu nebo o jiné koalici, která bude stát na mnohem pevnějších základech. Anebo se to ve čtvrtek všechno pěkně navolí a Jan Korytář začne realizovat svůj Plán pro Liberec a v primátorském křesle mu k tomu bude dělat stafáž Tibor Batthyány v roli užitečného idiota...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…