Červinka (ODS): Zamyšlení letmé od Kapličky k Letné

21.09.2014 12:48

Minulý týden jsem psal o tom, jaké hlavní problémy bychom měli řešit na Broumovské a v Rochlici. Zároveň jsem slíbil, že se budu věnovat i dalším čtvrtím v našem městě. Pojďme tedy tentokrát na druhou stranu města do Pavlovic a do Ruprechtic.

Červinka (ODS): Zamyšlení letmé od Kapličky k Letné
Foto: ODS
Popisek: Ing. Ondřej Červinka

Jsou to dvě čtvrti Liberce, které spolu sousedí, ale každá z nich je úplně jiná. Zatímco Ruprechtice jsou tvořeny převážně zástavbou rodinných domů, tak větší část Pavlovic je tvořena panelovými sídlišti. Na pomezí těchto dvou čtvrtí pak stojí největší panelový dům v Liberci Hokejka.

Problémů k řešení by každý z nás našel určitě bezpočet a já se pokusím pojmenovat alespoň některé, na které jsem schopen nabídnout recept a kterým bych se rád v nejbližší době věnoval. Začněme v Pavlovicích, ve čtvrti, ke které mám přirozeně nejblíž, protože zde už více než pět let bydlím. Stejně jako je tomu i v jiných čtvrtích s velkou koncentrací lidí, je i v Pavlovicích problémem bezpečnost. Situace tady není tak dramatická jako v Rochlici, o které jsem psal minule, ale přesto se místní potýkají s drobnou kriminalitou, dochází zde často k vandalismu, k drobným krádežím a všudypřítomní sběrači kovů, kteří se nerozpakují odvést do sběrny kanál či okapový svod, který před tím doslova urvou od vašeho baráku, protože za něj ve sběrně dostanou tři pětky, otravují život mnoha lidem. A co s tím? No, uvidíme, co v tomto ohledu přinese nová legislativa, ale přesto můžeme něco udělat i my. To nejmenší, i když zároveň nejdražší, je personální posílení služebny městské policie. Často se mi stává, že strážníka cestou domů potkám, ale jeden či dva jsou prostě na celou čtvrť málo. Pak můžeme alespoň do nejexponovanějších oblastí rozšířit kamerový systém. A následně už je to tak trochu na každém z nás. Musíme si začít všímat, nebát se na tu městskou policii zavolat, když vidíme človíčka s kárkou s naloženými okapovými svody, zkrátka si uvědomit, že dnes ukradli okap možná někomu jinému, ale zítra to můžeme být my sami. Dalším problémem je stáří inženýrských sítí a stav komunikací, to začíná být velkým problémem  pavlovických sídlišť. V některých lokalitách se už dnes připravují sdružené investice se správci sítí, v rámci kterých by mělo dojít k jejich obnově a následné úpravě povrchů. Příkladem budiž například Šimáčkova ulice. Nezbytná je také postupná revitalizace sídlišť, úprava zeleně, osazení novým mobiliářem, rekonstrukce hřišť, řešení parkování apod. Jedná se například  o okolí Hokejky a celé sídliště v Nových Pavlovicích. Další věcí, která je společná vlastně pro celé město je pokračování páteřní cyklostezky podél Nisy, které Pavlovičáků, alespoň některých zcela určitě dotýká, ale o tom už jsem psal v jiném svém článku. Další věcí by pak měla být rekonstrukce mateřské školy Beruška v blízkosti Hokejky, která ji nezbytně nutně potřebuje.

Co se týče Ruprechtic, tak tam je podle mého velkým tématem především otázka stavu komunikací ve staré zástavbě a s tím souvisejících inženýrských sítí. I zde je nutné spolu se správci koordinovat sdružené investice, protože stav některých komunikací je skutečně tristní. Dalším místem, které si zaslouží naši pozornost je Ruprechtické náměstí. Hrdí Ruprechtičáci už dlouho volají po důstojném centru svojí čtvrti. Zde musíme vyřešit parkování, revitalizovat prostor před školou, osadit ho novým mobiliářem a herními prvky pro děti. Zásadní investice potřebuje i místní základní škola. Novou tělocvičnu už Ruprechtice mají, ale škola také potřebuje své a zároveň bychom měli i v rámci možností navýšit její kapacitu. Se školou souvisí i problematika přechodu pro chodce přes Ruprechtickou, který by měl být také co nejdříve vyřešen právě kvůli dětem, které přes něj přecházejí mezi školou a tělocvičnou. Věnovat bychom se měli také dopravně velmi zatížené ulici Horská, která je důležitou dopravní tepnou především pro obyvatele nové zástavby rodinných domů a která sice už dílčí opravy podstoupila, ale nutné v nich pokračovat.

Jak jsem psal výše, problémů či věcí k řešení bychom v obou čtvrtích našli mnohem více, ale toto jsou ty, o kterých vím a zároveň ty, o který jsem přesvědčen, že je může město v relativně krátké době vyřešit. Příště se zaměřím zase na jiný kout Liberce...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.