Česká pirátská strana opět zvítězila ve studentských volbách

22.09.2016 12:21

Ve dnech 20. a 21. září proběhly již pošesté studentské volby. Piráti navázali na úspěchy z předchozích let a se ziskem 4 623 hlasů byli nejčastěji volenou stranou, zvítězili v 8 krajích.

Česká pirátská strana opět zvítězila ve studentských volbách
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Studenti gymnázií, středních škol a učilišť starší 15 let volili mezi stranami, které kandidují do zastupitelstva jejich kraje. Volby od roku 2010 pořádá organizace Člověk v tísni v rámci vzdělávacího programu Jeden svět na školách. Cílem projektu, do něhož se letos zapojilo 254 škol a přes 31 tisíc studentů, je seznámit studenty s politckým systémem v České republice a vzbudit v nich zájem o volby.

„Úspěch strany mě samozřejmě těší, ačkoliv mě vzhledem k předchozím výsledkům příliš nepřekvapuje. Piráti jsou liberální strana s pokrokovými názory, která jako jediná ve svém programu bere v úvahu rychlý vývoj technologií, a to mladé pochopitelně oslovuje. Kromě toho se nezaleknou našeho názvu a nevyčítají nám, že jsou pro nás důležitější věci než dresscode. Koneckonců, jak praví jeden z našich volebních sloganů: zeptejte se svých dětí, proč volí Piráty,“ okomentoval pirátský úspěch předseda strany Ivan Bartoš.

Pirátská strana dosahuje ve studentských volbách jednoho z nejlepších výsledků už od začátku. Rok po svém vzniku skončila v roce 2010 třetí ve studentských parlamentních volbách a v roce 2012 vyhrála studentské krajské volby. O rok později, v dalších studentských parlamentních volbách, skončili Piráti druzí, když za vítěznou TOP 09 zaostali jen o 39 hlasů. V roce 2014 v eurovolbách opět vyhráli. Výborné výsledky Pirátů ve studentských volbách se ale setkaly s cenzurou. V roce 2010 Česká televize Piráty s více než 7 % úplně vynechala z grafu při prezentování výsledků voleb. Když pak v roce 2012 Piráti krajské volby s přehledem vyhráli, Česká televize článek o jejich konání smazala a o výsledcích nakonec veřejnost vůbec neinformovala.

„Piráti podporují projekt studentských voleb. Ne ani tak kvůli lichotivému výsledku jako spíše proto, že se tak daří zvyšovat volební účast prvovoličů. Účast ve volbách se v Česku obvykle pohybuje mezi 30 a 60 %, tedy o 10-15 % méně, než činí průměr Evropské unie. Mladí lidé představují budoucnost této země. Aktivity, které probouzejí jejich zájem o politiku ovlivňující náš každodenní život, rozhodně oceňujeme,“ uzavírá Bartoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…