Česká vláda neuznává výsledky tzv. referend na Ukrajině

12.05.2014 17:30

Vláda je znepokojena aktuální situací na Ukrajině, kde o víkendu proběhla referenda o nezávislosti oblastí Doněcka a Luhanska. Česká republika výsledky tzv. referend o nezávislosti neuznává a referenda považuje za protiprávní, neboť jejich konání bylo v rozporu s ukrajinskou ústavou. Konání referend provází rovněž řada pochybností, týkajících se jak způsobu hlasování, tak i objektivity zveřejněných výsledků.

Česká vláda neuznává výsledky tzv. referend na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest za Ukrajinu

Vláda pokládá počínání separatistů na východní Ukrajině za velmi znepokojující a připomíná, že uspořádání referend a závěry, které z nich jejich organizátoři vyvozují, povedou pouze k další destabilizaci země a eskalaci krize. Česká vláda bude zároveň apelovat na vládu v Kyjevě a také na Rusko, aby přispěly k myšlence ukrajinského národního dialogu vedeného mezi obyvateli východních částí Ukrajiny a ukrajinskou vládou.

Vláda podporuje snahu ukrajinské vlády o ústavní reformu a decentralizaci země, které by měly tvořit jedno ze základních témat zmíněného národního dialogu. Ukrajinská vláda by měla také usilovat o řádné fungování všech složek veřejné správy v zemi, včetně složek bezpečnostních tak, aby zabránila opakování tragédií podobných požáru v Oděse.

Česká vláda nadále plně podporuje úsilí ukrajinské vlády o uskutečnění prezidentských voleb v naplánovaném termínu a v souladu s demokratickými principy a platnými zákony. Věří, že zvolení nového prezidenta země může výrazně napomoci k uklidnění situace a udržení územní integrity Ukrajiny.

Podporu české vlády má pozorovatelská mise OBSE, do které Česká republika vysílá dva dlouhodobé a třiadvacet krátkodobých pozorovatelů. Vedle toho vláda podporuje vyslání mise Evropské unie, která se zaměří na reformu bezpečnostního sektoru, policie a právního státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vlada.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.