Chabr (TOP 09): Čerpání energií se razantně snížilo v centru Prahy a místech s kancelářskými objekty

18.04.2021 15:39

Hlavní město společně s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) a dodavateli energií vytvořily přehled odběru elektřiny, plynu a vody Pražanů za uplynulé dva roky. Z dat jednoznačně vyplývá, že v roce 2020 došlo k poklesu odběru energií v porovnání s rokem 2019.

Chabr (TOP 09): Čerpání energií se razantně snížilo v centru Prahy a místech s kancelářskými objekty
Foto: TOP 09 / Martin Kubica
Popisek: Jan Chabr

Největší změny jsou vidět v centru města, což je nejspíše spojeno s úbytkem turismu kvůli koronavirové pandemii. „Těší mě, že máme k dispozici data, která nám pomohou lépe porozumět tomu, jaký dopad měl koronavirus na život v Praze. Je zajímavé vidět, jak se razantně snížilo čerpání energií v centru Prahy a místech, kde jsou kancelářské objekty. Data budeme dále analyzovat a výsledky určitě zaneseme do budoucích plánů a projektů na rozvoj Prahy,“ říká Jan Chabr, radní hl. m. Prahy pro oblast správy majetku a majetkových podílů.

Anketa

Souhlasíte s vypovězením 18 ruských diplomatů kvůli výbuchu ve Vrběticích?

10%
90%
hlasovalo: 11505 lidí

Výsledky dat od jednotlivých dodavatelů energií jasně ukazují pokles čerpání energií v loňském roce. Kromě poklesu turismu za sníženým čerpáním stojí i práce z domova, která zapříčinila nízké čerpání energií kancelářských komplexů. Zajímavostí je také fakt, že se v datech neprojevila zvýšená spotřeba energií v domácnostech právě kvůli práci z domova. Data lze interpretovat tak, že lidé i před koronavirovou pandemií nechávali svá obydlí vytápět v době, kdy byli v kanceláři. Celkově tak z pohledu spotřeby energií práce z domova neměla tak velký dopad na spotřebu domácností.

Jak dokazují i data od mobilních operátů, v roce 2020 se změnil i pohyb lidí po městě. Pražané cestovali výrazně méně než v roce 2019 a více zůstávali doma. Data Územně analytických podkladů, které vyznačují nejobydlenější části města, také potvrzují, že nejvíce lidí v loňském roce trávilo většinu dne ve svém obydlí. „Díky spolupráci magistrátu a dodavatelů energií se nám podařilo sjednotit data, která nám velmi pomohou při naší práci. Změna chování Pražanů a jejich návyků v důsledku pandemie bude určitě přesahovat i do dalších let, proto je dobré tyto změny monitorovat a porozumět jim již nyní,“ vysvětluje Ondřej Boháč, ředitel IPR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.