Chabr (TOP 09): Hlavní město rozsvítila petřínskou věž do modré a žluté barvy

22.02.2022 21:24

Vzhledem k současné situaci ohledně ruské agrese nasvítí hlavní město v rámci podpory Ukrajiny petřínskou věž do modré a žluté barvy. Rozhledna se rozsvítila dnes v 17:50 hodin a zářit v těchto barvách bude i zítra.

Chabr (TOP 09): Hlavní město rozsvítila petřínskou věž do modré a žluté barvy
Foto: TOP 09 / Martin Kubica
Popisek: Jan Chabr

Již v minulém týdnu pražští radní přijali deklaraci solidarity s Ukrajinou, čímž se vymezili proti hrozbám ze strany Ruska. 

Anketa

Vyeskaluje nová situace kolem Donbasu do konfliktu evropského formátu?

6%
91%
hlasovalo: 8717 lidí

Petřínská rozhledna se mimořádně rozsvítí v úterý 17:50 hodin v rámci podpory a solidarity s Ukrajinou do modré a žluté barvy. Nasvícena takto bude i ve středu. Hlavní město zároveň odsoudilo ruskou agresi a vyjádřilo podporu nejen Kyjevu, ale i celé Ukrajině.

„Naše myšlenky v těchto dnech směřují k lidem na Ukrajině. Prahu i Kyjev spojuje podobná zkušenost s totalitními režimy a obě města vyznávají demokratické hodnoty. Z mého osobního setkání s tamním primátorem Vitalijem Kličkem vyplynulo, že si Ukrajinci váží každého projevu solidarity a podpory. Nabídl jsem samozřejmě i praktickou pomoc, kterou bychom zajistili v koordinaci s ministerstvy. Nyní čekáme na konkrétní požadavky a zůstáváme i nadále v kontaktu,“ říká primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Metropole se vymezila proti ruské agresi již v minulém týdnu, kdy městská rada přijala deklaraci o podpoře Ukrajiny. Primátor Prahy Zdeněk Hřib také kyjevskému primátorovi Vitaliji Kličkovi osobně vyjádřil solidaritu a podporu ukrajinskému hlavnímu městu i Ukrajině. Společně varšavským primátorem Rafalem Trzaskowským nabídli Kyjevu členství v Paktu svobodných měst.

„Jde o naši povinnost a výraz sounáležitosti s Ukrajinou. Náš národ zažil podobnou situaci v roce 1938 i v roce 1968. Je smutné, že den osmiletého výročí Majdanu a odvolání prezidenta Janukovyče Rusko oslavuje vstupem ruských vojsk na území Ukrajiny,“ popisuje radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr.

„Vyjadřujeme podporu a solidaritu všem ukrajinským sousedům i jejich krajanům, kteří teď na Ukrajině žijí ve velké nejistotě a strachu o své životy v důsledku eskalujícího konfliktu s Ruskem. Jsme v kontaktu s humanitárními organizacemi a budeme pomáhat tam, kde bude potřeba,“ dodává Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy pro kulturu, cestovní ruch a národnostní menšiny.

V Praze navíc žije početná komunita Ukrajinců. Podle přehledu cizinců se zaevidovaným přechodným či trvalým pobytem na území České republiky v roce 2021 žilo v metropoli dohromady téměř 70 tisíc Ukrajinců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Ministře Rakušane, není na čase přestat s lhaním a konečně říci lidem pravdu?

10:04 Mašek (ANO): Ministře Rakušane, není na čase přestat s lhaním a konečně říci lidem pravdu?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.