Chabr (TOP 09): Praha získá nový zvon jako symbol tisíců zvonů, odvezených nacisty v roce 1942

30.08.2022 15:25 | Tisková zpráva

Radní hl. m. Prahy schválili uzavření smlouvy o smlouvě budoucí darovací mezi společností Sanctus Castulus, z. s. a hl. m. Prahou. Smlouva se týká darování zvonu, který byl odlit jako připomínka 9801 zvonů, které odvezli nacisté v rámci okupace v druhé světové válce, a následně je roztavili a použili k výrobě zbraní.

Chabr (TOP 09): Praha získá nový zvon jako symbol tisíců zvonů, odvezených nacisty v roce 1942
Foto: TOP 09 / Martin Kubica
Popisek: Jan Chabr

Do budoucna by měl být umístěn symbolicky na Rohanském ostrově, kde byly zvony v roce 1942 shromážděny a nakládány na lodě do Hamburku. Do vlastnictví hl. m. Prahy zamíří zvon, který nechal vyrobit zapsaný spolek Sanctus Castulus v rámci iniciativy Zvon #9801. Za Protektorátu Čechy a Morava totiž bylo zabaveno 9801 zvonů. Kov z těchto zvonů následně použili nacisté pro výrobu zbraní.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí

„Zvony byly vždy symbolem – ať už komunity držící při sobě, prostředkem svolávání, nebo upozornění na mimořádné okolnosti. Tento zvon symbolizuje zlo války a zároveň přináší naději, že i nyní, v těžkých chvílích ekonomické krize a války, budeme držet při sobě. Ostatně jeho vznik inicioval právě spolek zvoníků a byl odlit díky široké veřejné sbírce. Město ho získá darem a zvoníkům patří za tuto iniciativu velké poděkování,“ říká radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr.

Iniciativa chce připomenout tuto kulturní ztrátu a nahradit tisíce umlčených „hlasů“ novým „hlasem“, konkrétně zvonem o váze 9 801 kilogramu. Za každý zabavený zvon byl tedy symbolicky vložen jeden kilogram do nového zvonu. Výroba zvonu se povedla na základě veřejné sbírky, která byla vyhlášena v lednu 2022.

V únoru 2022 byl zvon zadán do výroby rakouskému zvonařství Grassmayr a odlévání zvonu se uskutečnilo 10. června 2022. Zvon byl vyroben v rámci výročí 80 let poté, co byly zvony ze shromaždiště v Praze na Maninách odvezeny a následně putovaly v roce 1942 přes Rohanský ostrov do Hamburku. Symbolicky by proto měl být zvon do budoucna umístěn na venkovní nosné konstrukci pro závěs zvonu v parku na Rohanském ostrově. Na konstrukci navrhují organizátoři vypsat architektonicko-designovou soutěž, přesná poloha zvonu v budoucím parku by mohla vzejít z krajinářského soutěžního dialogu Rohanský park. Než bude možné zvon osadit na stálé místo, bude dočasně umístěn na pontonu na Vltavě. Celková cena zvonu byla přibližně 7 650 000 korun včetně DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…