Chalánková (TOP 09): Musíme už pomoci ohroženým uprchlíkům z Erbílu

14.12.2015 14:10

Místopředsedkyně TOP 09 Jitka Chalánková prosadila, že se poslanci budou tento týden mimořádně zabývat žádostí 153 křesťanských uprchlíků. Mimořádnou diskusi o pomoci ohroženým lidem z uprchlického tábora v iráckém Erbílu, má sněmovna na programu ve čtvrtek. Uprchlíci požádali Českou republiku o azyl, ale na pomoc čekají měsíce.

Chalánková (TOP 09): Musíme už pomoci ohroženým uprchlíkům z Erbílu
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková

TOP 09 už v lednu veřejně deklarovala, že Česká republika má povinnost nabídnout pomoc těm nejpronásledovanějším skupinám obyvatel, například křesťanům ze Sýrie, Iráku a Egypta. Křesťané z uprchlického tábora v Erbílu jsou v ohrožení života ze strany Islámského státu. Pomoc, o kterou požádali českou vládu, však vázne. „Pan premiér mě v říjnu informoval, že vláda těmto 153 uprchlíkům pomůže bez ohledu na to, jestli budou zařazeni do kvót. Jejich přesun z uprchlického tábora v Erbílu ale neustále vázne. Proto jsme prosadili, že se tím ve čtvrtek bude mimořádně zabývat sněmovna," uvedla místopředsedkyně TOP 09 Jitka Chalánková.

Žádost o přijetí ohrožených křesťanů přijal Úřad vlády už v červenci. „Vláda se od té doby sešla dvacetkrát a ani to nestačilo, aby tuto žádost projednala. Jsme rádi, že vláda má alespoň tolik respektu k poslanecké sněmovně, že poté, co jsme k tomu svolali mimořádnou schůzi, se tento bod rozhodla projednat také," míní poslankyně Chalánková.

Pro křesťanské uprchlíky je už připraveno ubytování a nabídky aktivit nutných pro jejich integraci do české společnosti. „Pronásledovaní křesťané uprchli z území okupovaného Islámským státem, aby si zachránili život. Teď jsou nuceni žít v prostředí, kde jim opět hrozí smrt. V České republice přitom existují ideální podmínky pro jejich začlenění do společnosti," dodala členka výboru pro sociální politiku Jitka Chalánková.

Mimořádný bod - Informace ministra vnitra o řešení situace křesťanských uprchlíků v Erbílu, je zařazen na schůzi sněmovny tento čtvrtek 17. prosince.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.