Chalánková (TOP 09): Jde o zájmy českých občanů

04.02.2015 7:34

Musím zareagovat na slova zástupkyně ředitele Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí (ÚMPOD) Markéty Novákové v článku Norská kauza přebila jiné případy (LN 31. 1.). Kvůli případu Evy Michalákové jsou podle ní do pozadí odsouvány jiné případy, protože úředníci se prioritně věnují norské kauze.

Chalánková (TOP 09): Jde o zájmy českých občanů
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková

Tak za prvé jsem si nevšimla, že by se zmíněný úřad v pomoci Evě Michalákové nějak zásadně angažoval. S detailní znalostí případu i všech kroků, které předcházely jeho medializaci v posledních měsících (já osobně jsem začala vládu interpelovat na jaře loňského roku), se zdá, že nejvíce času s ním ředitel úřadu Zdeněk Kapitán ztratil při mediálních výstupech, v nichž vysvětloval, proč úřad Evě Michalákové pomoci nemůže. Netvrdím, že je za tím špatná vůle. Přesto jsem jeho větší snahu a invenci nezaznamenala.

Za druhé je pro mě šokem, že úředníkům uniká to podstatné. Tedy že právě kauza Evy Michalákové může přispět k praskání ledů a následně výrazně pomoci i dalším rodinám, které stejně jako Michalákovi uvízly v pasti severských sociálních systémů. Jen mezinárodní tlak, který každým dnem sílí, může Norsko přinutit k přehodnocení postupů jeho sociálních úřadů a přispět k větší otevřenosti Norů při řešení konkrétních případů.

Netěší mě bohužel ani slova ministryně práce a sociálních věcí Marksové. Její motivace je poměrně srozumitelná. Díky veřejnému zájmu o případ vyšla najevo i značná rizika, která s sebou přináší systém státem placených pěstounů, v němž bez potřebné kontroly a pojistek dochází k záměně pěstounství za faktickou adopci a který může vést k podobným rodinným tragédiím. Ráda bych jí připomněla, že není jen ministryní zodpovědnou za sociální oblast, ale také členkou vlády, která musí svým občanům v zahraničí pomáhat. Měla by se proto zdržet nepodložených komentářů, kterými Evě Michalákové škodí, místo aby jí vyjádřila podporu. Eva Michaláková se od všech obvinění už dávno očistila, přesto své děti viděla naposledy v březnu loňského roku. Paní ministryně by si měla uvědomit, že v Norsku jsou bezdůvodně do adopce směrovány děti s českým státnímobčanstvím (a mimochodem i s občanstvím Evropské unie) a s vlastní českou rodinou. Je skandální, pokud tvrdí, že by se politici do takových kauz vměšovat neměli. Je to naopak jejich povinností.

Pokud vláda a premiér Sobotka s podporou sněmovny v tlaku na Norsko vytrvají, otevřou se dveře domů dalším dětem, které úředníci ÚMPOD doposud znali jen podle jmen z úřednických lejster. Sníží se tím současně pravděpodobnost, že se podobné bezpráví bude jednou dít i rodinám v Česku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…