Chalupa (ANO): Pavlačová diskuse ve vzácné shodě ČSSD, KDU-ČSL a devíti nul

12.06.2016 20:43

Mám jako politik, poslanec, mlčet k tomu, co je dle mého názoru evidentně špatně? Pokud ano, pak si vážení spoluobčané můžeme poslaneckou sněmovnu namalovat a bude to stačit.

Chalupa (ANO): Pavlačová diskuse ve vzácné shodě ČSSD, KDU-ČSL a devíti nul
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Bohuslav Chalupa, poslanec ANO

Několik poznámek tomu, co jsem si právě v TV, ve studiu p. Moravce, se zájmem vyslechl.

Předně k tomu jak se nastavuje fungování státu: na počátku je politická ambice (v tomto případě např. „bezpečnost a prosperita“), vyjádřená volebním programem a eventuálně i programovým prohlášením vlády – tím je nastavena politická vůle konat – nastupuje legislativa, která je již definována, nebo nově definuje způsob jak konat – a konečně přichází ke slovu exekutiva, která dodržením legislativy realizuje rozhodnutí politiků – tento proces pak zpětně doplňuje politická kontrola - prostřednictví PSP ČR a Senátu Parlamentu ČR, respektive jejich orgánů, která průběžně kontroluje (v ideálním případě) zda se exekutiva neodchyluje od legislativy, respektive od původního politického zadání.

Pokud si to takto popíšu, pak je zájem Hnutí ANO2011 na tom, aby bezpečnost občanů byla zajištěna na co nejvyšší úrovni nejen logická, ale je to vysloveně naší povinností. Proč tedy tento údiv nad tím, že nesouhlasíme nad zásadní, ale bohužel nijak nekonzultovanou „reorganizací“, která kupodivu a nelogicky na hony předbíhá jednak závěry doposud nehotového, teprve zpracovávaného „Auditu národní bezpečnosti ČR“ a není obsažena ani v časově značně zpožděném předložení „Koncepce rozvoje PČR“ a ke které mají zásadní výhrady i odborné subjekty - jak státní zástupci a žalobci, tak i bezpečnostní experti.

Mám tedy jako politik, poslanec mlčet k tomu, co je dle mého názoru evidentně špatně – pokud ano, pak si vážení spoluobčané můžete poslaneckou sněmovnu namalovat a bude to stačit. Stále jsem velmi nespokojený občan a svůj mandát budu vykonávat, ať se to komu líbí nebo nelíbí.

Pokud pan ministr vnitra (a takto i první místopředseda ČSSD) považuje poznatky a analýzy pana Kroupy a pan Kmenty za relevantní zdroje takřka zpravodajských informací, pak to raději nebudu komentovat, nicméně jsem z toho „volajaký zmetěný“.

Pan A. Babiš nevydírá

Bylo vysloveno, že pan A. Babiš je konfident ÚOOZ?! …. řeči, jen řeči které nebyly nijak doloženy. Typický příklad toho, jak je cestou vyslovených náznaků, domněnek a doslova pomluv, prostřednictvím TV, vytvářen účelový mediální obraz.

Pánové omlouvám se, ale skutečně jste se dostali na úroveň pavlačové diskuse ve stylu, jedna paní povídala.

Je smutné, že pan ministr vnitra nerozumí tomu, co se kolem navržené „reorganizace“ strhlo, ale chápu ho. Po pravdě, také tomu nerozumím a nejsem sám. Nicméně - proč tomu v podstatě nikdo nerozumí? No protože se to bohužel s předstihem vůbec, standardním způsobem, nekomunikovalo. Protože to bylo ušito na poslední chvíli a protože „reorganizace“ jeví zásadní nedostatky. Kdyby byl zájem provést skutečně potřebnou a pečlivě připravenou „reorganizaci“ pak žádné „pozdvižení na vsi“ nenastalo, věc by zůstala v racionální rovině, protože by byla zdůvodněná.

A pan A. Babiš nevydírá – jen zcela jednoznačně trvá na plnění volebního programu Hnutí ANO2011 a programového prohlášení vlády.

Pan premiér byl několikrát informován a hádejte!...

Pan ministr zmínil zpackanou kauzu Libanon – velmi silná slova (a samozřejmě opět nijak nedoložená slova) na to, že byly zachráněny lidské životy. A jen pro úplnost, nevšiml jsem si, jak bylo hrobovými hlasy předpovídáno, že by jakkoli došlo ke zhoršení vztahů s USA. Stálá komise pro kontrolu vojenského zpravodajství PSP ČR, kde mám čest být jejím předsedou a jejímiž členy jsou zástupci všech parlamentních stran, konstatovalo opak, žádné pochybení jsme nezjistili a svým usnesením jsme konstatovali, že Vojenské zpravodajství plní své úkoly velmi dobře a má naši plnou politickou podporu….tož o čem to vlastně pan ministr mluvil?

Pokud jde o Generální inspekce bezpečnostních sborů, respektive o Stálou komisi pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů a jejímž jsem členem, musím konstatovat, že její činnost je v některých ohledech bohužel v podstatě bezzubá. O tomto aspektu práce naší komise, která je evidentně součástí bezpečnostního systému ČR a má v rámci zvýšení efektivity činnosti bezpečnostních sborů svou nezastupitelnou roli, byl pan premiér několikrát informován a hádejte!......... nic se neděje.

Pan ministr Bělobrádek se vyslovil v tom smyslu, že nemá informace (opět nebylo řečeno jaké), které mají někteří politici Hnutí ANO2011!. Jen pro připomenutí, pan ministr Bělobrádek má „v sestavě“ pana I. Gabala, který je mimo jiné členem GIBS, členem Výboru pro bezpečnost, členem Výboru pro obranu, atd. Pokud tedy pan ministr považuje názory pana Gabala za jeho soukromý postoj (se kterým beze zbytku souhlasím) pak je otázka, proč tento skutečně odborný názor KDU-ČSL takto „(ne)využilo“ a nabízí se otázka, s jakým jiným bezpečnostním expertem pan ministr tyto velmi závažné otázky, spojené v konečném efektu s ochranou majetku, zdraví a životů občanů ČR, konzultuje. V jeho týmu nevidím nikoho, kdo by byl v tomto ohledu povolanější, než právě pan I. Gabal – ale to je můj soukromý názor.

Všemi diskutujícími bylo emotivně vysloveno mnoho na obhajobu nezávislosti celorepublikových útvarů PČR – ale nikdo nijak nedoložil, že by existoval byť jen náznak toho, že by ÚOOZ pod vedením p. Šlachty byl závislý, a na kom.

Na závěr

Hnutí ANO2011 nemá žádný zájem porušovat demokratickou dělbu moci, nemáme a neusilujeme o post ministerstva vnitra, ale máme oprávněný zájem na zachování skutečného boje s korupcí a organizovaným zločinem a především na kvalitním výkonu těch složek, které mají tento úkol zajišťovat. Nikdo z nás také neřekl, že jednoznačně odmítá a odmítne jakoukoliv reorganizaci PČR (a jedná se nejenom o PČR, ale o celý Integrovaný záchranný systém). Naopak, efektivní a potřebnou reorganizaci zcela jistě aktivně podpoříme, právě v zájmu bezpečnosti občanů. Bohužel v současné době předložená „reorganizaci“ takovou, pro níž bych obrazně řečeno, mohl zdvihnout ruku, jednoznačně není.

Jako poslanec, místopředseda Výboru pro obranu, člen Výboru pro bezpečnost, předseda Stálé komise pro kontrolu vojenského zpravodajství a člen Stálé komise pro kontrolu GIBS rozhodně nenechám průběh provádění a obsah Auditu národní bezpečnosti ČR, Koncepci rozvoje PČR, nakládání s finančními prostředky daňových poplatníků a jistě i potřebnou reorganizaci PČR bez pozornosti - tak jak to vyplývá z mého mandátu poslance.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…