Chalupa (ANO): Šanghaj byla ve 30. letech jediným místem na světě, které nežádalo vstupní víza

27.01.2016 21:25

Dnešní mezinárodní den památky obětí holokaustu připomíná nejen židovské oběti hrůzným způsobem zavražděné v plynových komorách vyhlazovacích koncentračních táborů, ale také připomíná hrdinské činy záchrany a odporu.

Chalupa (ANO): Šanghaj byla ve 30. letech jediným místem na světě, které nežádalo vstupní víza
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Bohuslav Chalupa, poslanec ANO

V letošním roce si připomeneme, v souvislosti s Mezinárodním dnem obětí holokaustu, i záchranu evropských židovských uprchlíků ve vzdálené čínské Šanghaji. 
Tuto i pro mne donedávna nepříliš známou historickou skutečnost, charakterizují slova pozdějšího prvního prezidenta státu Izrael Chaima Weizmannna pronesená v roce 1936, tedy přesně před 80 lety na adresu Číny: “Zdálo se, že svět je rozdělen na dva: Ten, kde židé žít mohou a ten, kam nemohou vstoupit.”

Čínská Šanghaj byla ve třicátých letech jediným místem na světě, které od příchozích nežádalo vstupní víza. Pro téměř 30 000 evropských židů (z tohoto počtu 450 československých židů) prchajících před německým nacismem znamenala tak svět naděje, kde mohou žít a snad i přežít. I když se v době japonské okupace Šanghaje v roce 1937 a především po nátlaku hitlerovského Německa v roce 1942 životní podmínky židovských přistěhovalců výrazně změnily k horšímu – nedostatek jídla, otřesné hygienické podmínky, epidemie, přesto téměř všichni židé v Šanghaji přežili. Šanghajský rabín Šalom Greenberg toto období popsal jako období, kdy: “Židé měli s Číňany podivný bratrský vztah, vztah lidí pronásledovaných,” a dodává: “I dnes jsou židé vděční Číňanům za to, že se k nim chovají jako rovní k rovným, jako k lidským bytostem.”

Poslanecká sněmovna dnes věnovala minutu ticha všem obětem holokaustu, jehož hrůzy by neměly být, v zájmu budoucnosti, nikdy zapomenuty. I proto, jako výraz piety a tiché vzpomínky na přinesené oběti, jsem se i svým dílem zapojil do přípravy projektu „Šanghaj město zachráněných“, který v České republice seznámí veřejnost se záchranou československých občanů v Číně a čínským divákům, kteří navštíví kulturně vzdělávací program v Šanghaji, a Nankingu připomene hrůzy Holokaustu v Evropě.

Bohuslav Chalupa

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…