Charanzová (ANO): Nerozumím tomu, proč by neměl být televizní program ovlivňován zejména poptávkou

21.05.2017 20:19

Směrnice o audiovizuálních službách může být pro provozovatele vysílání problematická.

Charanzová (ANO): Nerozumím tomu, proč by neměl být televizní program ovlivňován zejména poptávkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dita Charanzová

Evropský parlament se dnes zabýval návrhem tzv. audiovizuální směrnice. Neumožnil další úpravy návrhu europoslanci a text poslal do další úrovně projednávání, konkrétně na tz. trialogu s členskými státy.

„Z mého pohledu se jedná o velmi sporný text, který byl přijat výborem CULT. Mé výhrady se týkají některých bodů, které mohou být z hlediska provozovatelů vysílání velmi problematické. Konkrétně mám na mysli například povinné kvóty na zařazování domácího tvorby ve vysílání TV i online. Nerozumím tomu, proč by neměl být program ovlivňován zejména poptávkou – český divák, který jasně preferuje domácí tvorbu, je dobrým příkladem toho, že nepotřebujeme v tomto směru regulace. Zde jsme šli dle mého až zbytečně na ruku zejména francouzské kinematografii, která takové opatření prosazovala. Mimochodem, bude to znamenat, že třeba Netflix bude v Česku vysílat staré díly seriálu Ulice, aby naplnil kvótu? Směrnice také třeba pracuje s pojmem „morální“. Otázka je, zda bude to, co lze označit jako morální v Holandsku, stejně morální taky v Polsku. Není to navíc cesta k jakési cenzuře? Nedořešena zůstává otázka sociálních sítí, sdílení obsahu napříč zeměmi EU28 atd. Toto byly jen některé z mých připomínek a frakce ALDE, které EP bohužel nezohlednil,“ komentuje výsledek jednání Dita Charanzová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice