Charanzová (ANO): Smlouva s USA Evropu neohrozí. Naopak pomůže, nahlédněte pod pokličku

12.04.2015 19:01

Bylo, nebylo… Tak by mohla začínat řada konspirativních teorií, které z chystané transatlantické smlouvy (TTIP) dělají nástroj imperialistů zWall Streetu, jehož jediným cílem je kolonizovat Evropu, zaplavit starý kontinent geneticky modifikovanými potravinami, přijít o vysoké spotřebitelské standardy v EU a podobné úlety.

Charanzová (ANO): Smlouva s USA Evropu neohrozí. Naopak pomůže, nahlédněte pod pokličku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslankyně Dita Charanzová

Nedávno se smlouvou seriózně zabýval europarlamentní výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele (IMCO). Nutno říci, že v něm zastánci zmíněných konspirací prohráli a celkově dosti oslabili.

Výbor totiž v první řadě jasně řekl, že TTIP chce a v jaké podobě. Ve své zprávě jednoznačně stanovil priority budoucí smlouvy, jež podle mého názoru přesně odráží i zájmy českých podnikatelů a (přinejmenším) většiny českých spotřebitelů.

Dovolte mi, jako autorce zmíněné zprávy, nechat nahlédnout více pod pokličku. Zdaleka nejde „jen“ o zachování standardů kvality, kde žádné ústupky opravdu nečekejme a nenechme se jimi strašit.

Ambice TTIP jdou mnohem dál. Evropa má potenciál růstu, s nímž jde ruku v ruce navýšení pracovních míst. Transatlantická smlouva k tomu může významně přispět podporou vzájemného obchodu mezi EU a USA.

Měla by odstranit nejen cla, ale dnes běžně používané další obchodní překážky (od celních procedur až po certifikace). Každý podnikatel, který se pokoušel o vývoz do Spojených států, mi dá jistě za pravdu, že je to skutečná věda. Pro menší firmy dnes v podstatě neřešitelný oříšek.

Požadavkem výboru IMCO je, aby se dohoda zaměřila právě na malé a střední podniky, což je speciálně pro Česko, kde tyto představují naprostou většinu firem a zaměstnávají bezmála dvě třetiny pracovní síly, velmi důležitá oblast. Stejně tak se mi podařilo prosadit požadavek na to, aby smlouva pomohla českým firmám účastnit se bez překážek výběrových řízení v USA.

Za klíčový považuji i výborem schválený požadavek na usnadnění mobility pracovníků mezi oběma kontinenty a posun v oblasti vzájemného uznávání kvalifikací. A nakonec my, kteří nejsme obchodníky, ale jen běžnými spotřebiteli, se můžeme těšit třeba na levnější elektroniku nebo džíny americké provenience.

V jednáních jde však i o mnohem víc – pokud se s USA dohodneme na společných standardech a normách, budeme konečně o krok dopředu před Asií, což, jak vývoj ukazuje, může být pro zachování konkurenceschopnosti Evropy již velmi brzy klíčové téma.

Někteří mí kolegové varují, že jsou jednání zahalena tajemstvím a nikdo nechce říct, o čem „smlouva s ďáblem“ bude. Nedovolila bych si je podezírat z neznalosti, snad ale vědí, že mají v Evropském parlamentu zajištěn vstup do vyhrazené místnosti, kde si mohou pročíst veškeré projednávané dokumenty. Možná by to na strach z neznámého trochu zabralo.

A na závěr poznámku. Před několika týdny demonstrovalo v Bruselu proti TTIP zhruba 300 lidí z Velké Británie. Jednou z nich je známá mé asistentky. Díky tomu jsem se dozvěděla, jak se „na výlet do Belgie“ dostali. Nejen letenky, ale i pobyt (a to v ne zrovna levných hotelech) v centru Bruselu demonstrujícím zaplatila jedna nevládní britská organizace. A tak se ptám – kdo platí tuto „antiTTIP“ kampaň a o co mu skutečně jde?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…