Charvát (ANO): Zvýšený letový provoz znamená i větší hlučnost

29.08.2015 15:41

Od září se zvýší letový provoz na pardubickém vojenském letišti. Z důvodu pravidelné odstávky letecké základny v Čáslavi se do města přesune 6 strojů JAS-39 Gripen, a to v termínu od 25. 9. do 12. října. Letiště k tomu hostí téměř roční praktický výcvik zahraničních pilotů vrtulníků. Zajišťuje ho jeden ze subjektů, kteří zde působí, LOM PRAHA, s.p. Protože zvýšený letový provoz bude znamenat i větší hlučnost, vedení města jedná s firmou o možném příspěvku pro obyvatele Pardubic.

Charvát (ANO): Zvýšený letový provoz znamená i větší hlučnost
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Pardubic Martin Charvát (ANO)

„První schůzku se zástupci státního podniku LOM PRAHA jsme v minulých dnech absolvovali a mám z ní velmi dobrý pocit. Jednání bylo vůči nám velmi vstřícné a již jsme se domluvili, že budeme společně hledat využití finančních prostředků v nějakých zajímavých projektech, které město připraví,“ uvedl primátor Pardubic Martin Charvát. Společnost LOM PRAHA si plně uvědomuje, že město Pardubice je jeden z jejích důležitých místních partnerů, a proto chce i dále rozvíjet nově vzniklé vztahy s představiteli města a regionu ke společné spokojenosti všech stran.

Vrtulníky ve vzduchu od pondělí do čtvrtka maximálně do 22 hodin

Cvičné lety vojenských vrtulníků začnou od 7. září. Nad hlavami lidí se budou stroje objevovat pouze ve všední dny, a to od 9. hodiny ranní. „Je pro nás zásadní, aby měli naši obyvatelé o víkendech klid, což nám bylo garantováno. Zároveň jsme tlačili také na to, aby se ve večerních a nočních hodinách létalo minimálně,“ sdělil náměstek primátora Jan Řehounek, podle něhož budou vrtulníky ve vzduchu od pondělí do čtvrtka maximálně do 22 hodin s tím, že společnost vyvine maximální snahu, aby tento výcvik mohl končit již v dřívějších hodinách. „Mnohem klidnější budou také pátky. Školitelé nám slíbili, že v tyto dny skončí s praktickým výcvikem už po obědě,“ upřesnil náměstek Jan Řehounek.

Leteckého výcviku na strojích Mi-2 a Mi-17 se postupně zúčastní na tři desítky zahraničních pilotů. „Teoretická část pro první skupinu začala již v průběhu června ve školicím centru v Hradci Králové. Nyní se tato parta postupně přesunuje na vojenské letiště do Pardubic, kde začne nejdříve část pozemního výcviku a poté, opět postupně ve 3 vlnách, i vlastní letecký výcvik ve vzduchu,“ sdělil ředitel Centra leteckého výcviku v Pardubicích Pavel Mareš.

Letecký výcvik potrvá do léta příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…