Chour (Svobodní): Dotovat a regulovat sport je proti zdravému rozumu

25.06.2016 20:07

V dnešní době se stát a Evropská unie snaží regulovat všechna odvětví lidského života. Tato vláda nad únosnou míru zasahuje do života lidí a zbytečnými nařízeními ničí svobodný trh a svobodu jako takovou. Bohužel i ve sportu.

Chour (Svobodní): Dotovat a regulovat sport je proti zdravému rozumu
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

SPORT. Oblast, která mi je velmi blízká. Jsem vášnivým cyklistou, ve volném čase hraji squash a rád běhám. Také jsem členem okresního fotbalového klubu, fotbal je mojí vášní. Je to oblast, o které si doufám tvrdit, že jí rozumím. Vím, jak chodí financování klubů, přestupové podmínky a registruji negativní vliv dotací na soutěž v duchu fair-play.

Sport musí fungovat podle zásad fair-play spojeným s respektem k soupeři a v ideálním případě bez dotací, které vytváří nerovné a konkurenční prostředí, ve kterém vyhrává ten, kdo má silnější lokty nebo kontakty na určitých postech. Problém je v tom, že dotace se dostanou jen vybraným sportovním klubům, které většinu peněz neinvestují do svých mládežnických oddílů, nýbrž pro dospělé oddíly a mnohdy obdržené finanční prostředky vyhazují z oken. Finanční prostředky, které byly vybrány z kapes daňových poplatníků. Když už musíme něco dotovat, tak ať daná dotace je využita účelově. Já osobně shledávám podporu mládežnických oddílů prespektivnější s ohledem na budoucnost.

Děčínský fotbalový klub FK Junior Děčín si stěžuje na lenost náctiletých, každou sezonu řeší nedostatek mladých fotbalistů v mládežnických oddílech a mnoho kategorií proto zaniklo. Namísto toho, aby FK Junior Děčín využíval efektivně získané dotace a investoval do budoucnosti, dává veškeré peníze na provoz dospělého oddílu. Zásluhou lobbistických skupin a pana Tyla fotbal v Děčíně umřel. A to jsme tady vychovali jména jako Josef Bican, Petr Voříšek, Vladimír Šmicer...

A vychovali jsme je bez dotací!

Dotace rozhodně nenahradí píli, pracovitost a chuť k fotbalu. Na okresní fotbalové úrovni fungovaly přestupy hráčů mezi kluby bez problémů, oddíly se většinou mezi sebou dohodly stylem "za sud piva a dva balóny ti prodáme Frantu Slepičku". Následně stát začal regulovat přestupový trh pralesních lig a mezi kluby začal vznikat administrativní zmatek, mnohdy neschopnost porozumět přestupovým podmínkám. V případě nedodržení přestupových podmínek přichází na scénu pokuty, které jsou pro malé okresní fotbalové týmy balvanem.

Dnes pralesní ligy vymírají z mnoha důvodů, ale snaha centralizovat a zasahovat do chodu klubů je jedna z hlavních příčin.

Je zapotřebí vrátit svobodu i do sportu. Centralizované řízení, regulace a zbytečné dotace jsou těžkým břemenem současných pralesních lig.

Vraťme svobodu do sportu!

Štěpán Chour, sportovec tělem i duší

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

7:17 Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu ODS hlásit úřadům každý převod částky, přesa…