Chovanec (ČSSD): Cizinci tvoří v současné populaci v ČR zhruba 4 %

22.01.2015 16:31

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny dne 22. 1. 2015.

Chovanec (ČSSD): Cizinci tvoří v současné populaci v ČR zhruba 4 %
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Vážené kolegyně, vážení kolegové, usnesením vlády ČR číslo 548 ze dne 9. července 2014, kterým byla schválena zpráva o situaci v oblasti migrace a integrace cizinců na území České republiky pro rok 2013, bylo uloženo ministrovi vnitra tuto zprávu odůvodnit v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.

Zpráva, kterou předkládám, má informativní charakter. Popisuje situaci v oblasti legální a nelegální migrace, mezinárodní ochrany a integrace cizinců na území České republiky a přináší základní analýzu migračních trendů. Současně poskytuje informaci o legislativních aktivitách týkajících se zákona o pobytu cizinců, tedy zákona 326/1999 Sb., a zákona o azylu, tedy zákona 325/1999 Sb., a zákona o zaměstnanosti, tedy zákona č. 435/2004 Sb. Zpráva rovněž věnuje pozornost hodnocení schengenské spolupráce v rámci Evropské unie a v rámci schengenského hodnocení České republiky, jehož hlavní část se uskutečnila již v roce 2012.

Dále se zpráva věnuje oblasti vízové politiky, problematice provádění readmisních dohod a dobrovolných návratů, zahraniční rozvojové spolupráci České republiky, projektů Ministerstva vnitra, které jsou zaměřeny na specifické kategorie cizinců. Dále jsou zde popisovány humanitární projekty a migrační projekty.

Zpráva též charakterizuje trestnou činnost cizinců páchanou na území České republiky.

Ze skutečností ve zprávě uvedených vyplývá, že situace v oblasti migrace a integrace cizinců na území České republiky v roce 2013 nedoznala zásadních změn proti vývoji v několika posledních letech a migračně bezpečnostní situaci v České republice lze z tohoto hlediska hodnotit jako situaci stabilní.

Dovolte mi nyní pár aktuálních dat k roku 2014. Ke dni 31. prosince 2014 bylo evidováno 451 923 cizinců s povoleným přechodným či trvalým pobytem na území České republiky. To je o 10 387 osob více než na konci roku 2013. Cizinci tak tvoří v současné populaci v České republice zhruba 4 %. Z této zprávy a z těchto analýz vyplývají následující trendy: V České republice již žije více cizinců se statusem trvalý pobyt, a to 251 tisíc, než se statutem přechodný pobyt, kde tento statut má v současné době cca 200 tisíc cizinců. Jde o důsledek ekonomické krize, kdy od roku 2008 je příchod cizinců víceméně stabilní. Počet cizinců ze zemí mimo Evropskou unii je 266 tisíc, z nichž téměř 2 třetiny, 67 % pobývá na území s trvalým pobytem. Počet cizinců ze zemí Evropské unie je 185 tisíc, nicméně občané tohoto prostoru se nemají povinnost registrovat a reálné číslo je tedy pravděpodobně vyšší.

Z těchto občanů Evropské unie je zde nejvíce Slováků, zhruba 90 000, potom jsou zde občané Německa a Polska, zhruba po 19 000. Nově příchozích cizinců je tedy přibližně 15 000 ročně s tím, že více než polovina přichází na vzdělávací aktivity v České republice, zhruba 61 %, v posledním roce se opět zvyšuje i účel pobytu, a to je účel zaměstnání, zhruba 15 %. Z hlediska tranzitní nelegální migrace Česká republika nebyla součástí hlavních migračních tras. Cizinci byli zajišťováni především pro nelegální pobyt na území České republiky, zhruba 95,7 % z celkového počtu cizinců zajištěných v souvislosti s nelegální migrací na území České republiky, takže to číslo je téměř absolutní. Za 12 měsíců roku 2014 bylo v souvislosti s nelegální migrací zajištěno 4 822 osob. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku se jedná o nárůst o zhruba 670 lidí. Dne 4. září 2014 projednal zprávu výbor pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a svým usnesením číslo 43 ji vzal na vědomí. Domnívám se, že materiál vyhodnotil stanovenou problematiku v roce 2013 v souladu s usnesením vlády, a proto bych vás chtěl požádat, abyste předloženou zprávu vzali na vědomí. Děkuji za pozornost, dámy a pánové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL