Chovanec: Krajské ředitelství služby pro zbraně a bezpečnostní materiál bude moci zajistit zbraň

15.06.2016 13:33

Projev na 25. schůzi Senátu 15. června 2016 k Návrhu zákona, kterým se mění zákon o zbraních:

Chovanec: Krajské ředitelství služby pro zbraně a bezpečnostní materiál bude moci zajistit zbraň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Návrh reaguje na výbuchy muničního skladu ve Vrběticích a na kritickou střelbu v Uherském Brodě, proto lze navrhované změny rozdělit do dvou hlavních skupin. V návaznosti na události ve Vrběticích je nově upraveno nakládání s municí civilními subjekty. Nakládání s municí bude nově v rámci zákona o zbraních upraveno samostatně. Dojde k zavedení samostatných muničních průkazů a licencí. Jejich držitelé budou muset splňovat přísnější podmínky a plnit přísnější povinnosti než držitelé zbrojních průkazů a licencí.

Zcela nově se upravuje skladování munice a podmínky jejich používání. Tato úprava však bude ke své plné funkčnosti vyžadovat ještě přijetí rozsáhlé prováděcí legislativy. Druhý okruh změn zákona o zbraních reaguje na střelbu v Uherském Brodě. Tento útok, při kterém zemřelo 8 lidí, spáchal držitel zbrojního průkazu. Pro nejrůznější podezřelé náznaky v době jeho chování již policie zahájila kroky k odnětí jeho zbrojního průkazu. Bohužel ale zcela chyběly nástroje pro její výrazně efektivnější postup, který by v případě, že by byl aplikován, mohl ušetřit marně zmařené životy.

Takové nástroje zavádí právě předkládaný návrh. Jde především o umožnění efektivnější kontroly držitelů zbrojních průkazů, zvyšuje se kontrolovatelnost zdravotní způsobilosti držitelů zbrojních průkazů. Navrhovaný systém by měl cíleně reagovat na zdravotní problémy držitelů zbraní. Dále se zavádí oprávnění policie předběžně zadržet zbraně, a to v případě důvodné pochybnosti o zdravotní způsobilosti jejich držitele.

Možnost zadržení a zajištění jejich zbraní byla široce diskutována již při projednávání tohoto návrhu v Poslanecké sněmovně. Znění ustanovení o zajištění zbraně bylo pozměňovacím návrhem přijatým Poslaneckou sněmovnou upřesněno tak, že lze zajistit zbraň. A to může pouze příslušný útvar policie, což je Krajské ředitelství služby pro zbraně a bezpečnostní materiál, nikoli tedy jakýkoli policista. Čistě a jenom tento útvar.

Považuji tento návrh za vyvážený, dostatečně chrání práva legálních držitelů zbraní, zároveň však umožňuje policii, aby bezodkladně jednala, pokud je důvodné podezření. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …