Chovanec: Ublížit si můžeme sami. Pokud se budeme utápět ve vzájemných útocích

28.07.2013 18:48

Rozhovor s hejtmanem Plzeňského kraje Milanem Chovancem.

Chovanec: Ublížit si můžeme sami. Pokud se budeme utápět ve vzájemných útocích
Foto: archiv Milana Chovance
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

V médiích se rozhořela přestřelka mezi Jiřím Dienstbierem a Michalem Haškem. Zjevně v ní nejde jen o argumenty pro či proti vládě Jiřího Rusnoka. Nehodláte se do této výměny názorů také zapojit?

Tato slovní přestřelka nic pozitivního ani pro ČSSD ani pro ČR nepřináší. Je to zbytečný slovní ping-pong.  Nerozumím vůbec důvodům vzniku této diskuse. Rád bych věřil, že jeho účelem není řešení nějaké osobní frustrace, ale snad snaha hledat a nalézt pro stranu optimální řešení. I když naprosto nevhodnou formou…

Ale postoj k vyjádření podpory vládě Jiřího Rusnoka si ČSSD musí nějak vyjasnit?

Ano, je to určitě jedno z nejsložitějších rozhodnutí letošního roku. U nás v Plzeňském kraji jsme se zeptali všech členů na jejich názor. Je však na místě podotknout, že lidi v našem regionu téměř nezajímají politické tahanice na vrcholné úrovni. Chtějí znát odpovědi na otázky, kdy bude více pracovních míst, zda bude v budoucnu na důchody, zda bude zdravotní péče v budoucnu stejně dostupná místně i finančně, zda jejich dítě najde uplatnění po dokončení školy či zda najdou pro své dítko místo ve školce.

Nejsem zastáncem referend za každou cenu, ale tohle je tak důležitá a složitá otázka, že prostě víc hlav víc ví. Jsem velmi mile překvapen množstvím a kvalitou odpovědí, které do mailu dostávám. Naši členové tuto problematiku vnímají velice citlivě a jejich odpovědi nejsou rozhodně jednoduché.

Vy osobně jste „pro“ nebo „proti“?

Víte, že jsem svůj postoj už několikrát prezentoval, i když jsem se ho snažil formulovat spíše jako úvahu, než jako závazné stanovisko. V této věci zastávám striktní požadavek, abychom si nejprve udělali jasno uvnitř partaje a teprve potom prezentovali jednotné a závazné stanovisko na veřejnosti. Musíme se nejprve všichni dohodnout, a pak být připraveni toto stanovisko všichni hájit. Takhle jsem zvyklý pracovat u nás v regionu, i když se to v pražské politice už dávno nenosí.

Máte obavu, že toto téma může sociální demokracii nějak významně poškodit?

Ublížit si můžeme primárně sami. Pokud nebudeme schopni nalézt shodu, pokud se budeme už předem utápět ve vzájemných útocích a házení špíny, pak tím jen přiložíme pod kotel všeobecného rozčarování z neschopnosti vrcholné politické reprezentace řešit problémy naší republiky a jejich občanů. V tomto kotli se pak ve vlastní šťávě uvaříme sami, k veliké radosti našich konkurentů vpravo i vlevo, na Hradě i v podhradí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.