Chudoba: Máte nápad, jak zlepšit celkové hospodaření s vodou?

14.09.2020 21:04

Ani přes deštivé léto jsme nad suchem nezvítězili. Česko stále trápí sucho, které střídají vydatné přívalové deště. Důvodů, proč se voda nedostane hluboko do půdy, je hned několik.

Chudoba: Máte nápad, jak zlepšit celkové hospodaření s vodou?
Foto: Facebook
Popisek: Drahoslav Chudoba

Počasí nezměníme, zemědělské plodiny, které nám odčerpávají srážkovou vodu, potřebujeme. Co s tím? Samo se nic nezmění. Bez celkové péče o krajinu bude voda ubývat. Je proto potřeba zásadně zlepšit celkové hospodaření s vodou. Jak?

Můžeme lépe hospodařit se srážkovou vodou:

  • Retenční nádrže - Například na nádvoří radnice v České Lípě vybudovali nádrž na zachytávání dešťové vody. Do nádrže se vejde přes 5000 litrů vody a slouží k zalévání zeleně především v komplexu městských budov na náměstí. To je cesta, kterou bych se vydal.
  • Dešťovka - Výpomoc zajišťují programy typu „dešťovka“. Jedná se o dotace pro vlastníky či stavebníky rodinných a bytových domů na využití srážkové a odpadní vody v domácnosti i na zahradě. Tyto programy motivují vlastníky k efektivnímu hospodaření s vodou.
  • Aquabagy - neboli zavlažovací vaky. V Chocni například systém aquabagů funguje na zavlažování stromů a keřů. Díky aquabagům se stromy a keře zavlažují postupně a voda se dostane až ke kořenům.

Chci se zasadit o to, aby měly obce a města možnost udržovat si krásnou zeleň a aby měly možnost získat dotace na aquabagy.Dlouhodobě sleduji, jak v Izraeli umí pracovat s vodou a přeji si, abychom se dokázali inspirovat. Budu se zasazovat o dotace na kapénkovou závlahu do jednotlivých domácností nebo o využití „šedé“ vody z koupelen, která by se mohla využívat ke splachování toalet a po úpravě i pro zahradní zálivky.

(převzato z Profilu)

Drahoslav Chudoba

  • BPP
  • Nezávislý kandidát do Senátu v obvodu Rychnov nad Kněžnou
  • mimo zastupitelskou funkci

Článek byl převzat z Profilu Drahoslav Chudoba

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…