Číp (KSČM): K stanovení minimální mzdy

30.07.2016 7:28

V posledních dnech se v médiích často hovoří o minimální mzdě a diskutuje se, jak ji upravit pro příští rok.

Číp (KSČM): K stanovení minimální mzdy
Foto: kscm.cz
Popisek: René Číp

Pro přiblížení uvádím, že v roce 2015 byla minimální mzda ve výši 9200 Kč/měsíčně hrubého a pobíralo ji odhadem 115 tisíc zaměstnanců. V roce 2016 se zvýšila na 9900 Kč/měsíčně hrubého. Pro příští rok se diskutuje o jejím zvýšení na 10600 až 11500 Kč/měsíčně hrubého. Nižší částku navrhují zaměstnavatelé, zhruba střed návrhu je z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí a vyšší částku preferují odbory.

Osobně bych byl pro částku ještě vyšší, neboť i minimální mzda musí být motivací pro nastoupení do zaměstnání. Jde o to, aby člověk žijící z takové odměny byl schopen uhradit náklady na bydlení a stravu pro sebe a svou rodinu a stále mu ještě zůstala rezerva, z které je schopen nakoupit ošacení a obutí, případně se věnovat nenáročným druhům svých zálib či možnosti rekreace. Není možné, aby pracující člověk pobíral minimální mzdu a tato mzda mu nezajistila ani základní životní potřeby, a tento občan byl dále nucen se obracet s žádostí o sociální dávky na stát. K čemu je taková motivace a kolik lidí osloví? Minimální mzda je u nás dlouhodobě pod hranicí chudoby. Podle údajů ČSÚ je hranice chudoby pro jednotlivce 10 220 Kč/měsíčně čistého. Rodina se dvěma malými dětmi žije pod hranicí chudoby, pokud je její příjem nižší než 21 461 Kč/měsíčně čistého. Ani navýšení minimální mzdy na 11 500 Kč/měsíčně hrubého by tak lidem překonat hranici chudoby nepomohlo.  Minimální mzda by musela být alespoň na 11 900 Kč/měsíčně hrubého a tím se jen dostaneme nad hranici chudoby, proto tato cifra nesmí být cílem, ale jen mezikrokem před další úpravou na vyšší úroveň.

Někteří známí, zejména pravicoví, ekonomové varují, jaký neblahý dopad by to mělo na českou ekonomiku a mnohé zaměstnavatele. Osobně to ale považuji za již zcela tradiční a bezobsažné argumenty. V minulosti se po žádném navýšení minimální mzdy nedělo nic fatálního a k hromadnému propouštění nedošlo. Navíc dnes v době růstu, jak všichni tvrdí a statistická data potvrzují, není žádný předpoklad takových scénářů. Naše minimální mzda je jedna z nejnižších v Evropské unii. Proto bych se vůbec nebál navyšovat ji rychlejším tempem a reálně tak ohodnotil hodnotu i té práce, která se za podobnou odměnu vykonává.

Ing. René Číp, poslanec PS PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.