Čížek (ČSSD): Koaliční spánek v oblasti školství trvá

28.02.2015 21:35

V městské části Brno-střed zanedlouho uplyne 100 dní od ustavení koalice Žít Brno, Strany zelených, ANO a KDU-ČSL a jejich podpisu koaliční smlouvy. V této koaliční smlouvě sice nalezneme bod 6, který se věnuje oblasti školství, ale jedná se o obecné věty a myšlenky, které je třeba doplnit konkrétní strategií a hlavně skutečnou realizací těchto plánů.

Čížek (ČSSD): Koaliční spánek v oblasti školství trvá
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Naproti tomu ale není ani dnes zřejmé, jakými kroky chce koalice svůj program plnit, o komunikaci s odbornou či širší veřejností nemluvě. Jediným krokem Komise pro školství a koaličních zastupitelů bylo schválení zapojení mateřských škol na Brně-středu do celoměstského systému elektronického zápisu, který je, dle našeho přesvědčení, pro městskou část Brno-střed zcela nevhodný. Koaliční představitelé nepřináší žádná řešení ani nápady, které by vedly k trvalému zlepšování úrovně a kvality školství v naší městské části.

ČSSD Brno-střed se staví kriticky k samotnému personálnímu obsazení postů, které jsou pro oblast školství klíčové. Postrádáme také jakékoliv odborné zázemí či komunikaci a konzultace s odborníky, jako jsou např. ředitelé škol nebo pedagogové, a také s rodiči dětí školou povinných. Je zřejmé, že bez odborných znalostí a praktických zkušeností není možné rozhodovat o osudu škol a školek zřizovaných MČ Brno-střed.

Je jistě vhodné připomenout, že v minulých volebních obdobích, kdy odpovědnost za oblast školství v MČ Brno-střed ležela mj. na zástupcích strany ČSSD, konkrétně PhDr. Tomáši Jilčíkovi a Mgr. Ivu Řezáčovi, měla radnice vždy pevně stanovenou strategii a jasně vytýčené cíle. Za vylepšení úrovně školství v MČ Brno-střed patří dík vedle samotných pedagogů a ředitelů škol také těmto dvěma výše uvedeným.

V médiích se také objevilo vyjádření 1. místostarostky JUDr. Dumbrovské, týkající se MŠ Křídlovická. Dle jejích slov je otázka, zda vůbec bude třeba realizovat již připravený projekt přístavby modulární školky na ulici Křídlovické, protože „z hlediska počtu dětí jsme již za babyboomem“; tuto novou budovu ovšem měly využívat mj. také děti ze zrušené školky v Biskupské ulici.  ČSSD Brno-střed zastává názor, že by měla radnice udělat vše proto, aby občanům usnadnila umísťování dětí do školských zařízení a rozšiřovala kapacitu školských zařízení dle potřeb obyvatel městské části. Realizace tohoto projektu modulární školky, ale také zvýšení kapacit dalších školských zařízení je nevyhnutelné a jeho oddalováním bude pouze dále eskalována nejistota a napětí mezi rodiči i mezi pedagogickými pracovníky.

Mgr. David Čížek, člen VMO 01 ČSSD Brno-střed

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace