Čížek (ČSSD): Měsíc květen předzvěstí letního pábení

08.06.2015 12:08

Čím více se blíží léto, tím menší je aktivita vedení městské části Brno-střed. Radnice v květnu nepřinesla žádná přehnaně kontroverzní rozhodnutí ani převratné změny, což je v porovnání s minulými měsíci pozitivní zjištění.

Čížek (ČSSD): Měsíc květen předzvěstí letního pábení
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Chceme-li však, aby MČ Brno-střed nestagnovala a nežila jen z úspěchů let minulých, pak není klid, který zavládl na radnici Brna-středu, ničím přijatelným – ani pro opozici, ani pro obyvatele Brna-středu.

Měsíc květen ale přinesl přes zdánlivý klid události, které měly co dočinění i s naší městskou částí::

V oblasti školství přešlapuje MČ Brno-střed na místě a nemá zájem hledat řešení, a tak zasáhlo vedení Jihomoravského kraje. Pasivní přístup k problémům s kapacitou školských zařízení trvale kritizujeme a rodiče dětí zatím nevidí ani ono pověstné světýlko na konci přeplněného tunelu. Řešení tak nabídl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který nabídl městu Brnu a potažmo i obyvatelům MČ Brno-střed vytvoření až 150 míst v plánované mateřské školce v budově bývalé „elektroprůmyslovky“ na Kounicově ulici. Je jasné, že pokud město Brno na tuto velkorysou nabídku kývne, uleví se tak velké spoustě rodičů i pedagogů. Ne však přičiněním koalice MČ Brno-střed…

V průběhu května byly dokončeny poslední úpravy Zelného trhu. Více než slavnostní otevření tržiště či povedená oprava náměstí na sebe strhly pozornost spory mezi trhovci a radnicí. Na vzniklý problém jsme upozorňovali již několikrát, stížnosti prodejců se dostaly také do Kontrolního výboru městské části a nespravedlnost výběru prodejců a prodejních míst, ať už chtěná či nechtěná, bude mít jistě dohru. Připomeňme, že jádrem sporu jsou nejasná a netransparentně vzniklá i schválená pravidla přidělování prodejních míst na Zelném trhu. Někteří trhovci díky administrativním chybám a zmatkům získali místo na Zelném trhu i Moravském náměstí, jiní přišli nesmyslně o místo, na kterém prodávali několik dlouhých let, a někteří k zamítnutí žádosti obdrželi jako bonus nálepku „překupníků“. Zvláštní byl rovněž způsob losování prodejních míst, kdy se „losovalo“ z předem vybraných prodejců.

O titul „Nejpracovitějšího zastupitele roku“ si velmi důrazně řekl radní pro legislativu Svatopluk Bartík. Ten po půlroce ve funkci vykázal svou první aktivitu, a to v podobě aktualizace Jednacího řádu ZMČ. Předložený dokument spatřil oficiálně světlo světa na květnovém zasedání ZMČ, a jak pomalu se rodil, tak rychle byl zase stažen. Obsahoval totiž takové množství věcných i jazykových chyb, omylů a neexistujících odkazů, že byl po krátké rozpravě pro jistotu vydáván za nepovedený vtip. Kolik času na jeho opravu bude radní Bartík potřebovat, se už radši nikdo neptá…

Jak již dříve zaznělo ze strany některých koaličních zastupitelů, budova radnice MČ Brno-střed by se přes prázdniny měla stát večerní kulturní atrakcí. Na jejím nádvoří se totiž chystá letní kino. Snahy o rozšíření nabídky kulturních akcí na území naší městské části jsou jistě chvályhodné, ale měly by být promyšlené a se zajištěným zázemím (toalety, hygienické podmínky, bezpečnost, energie…). V tisku se také objevily informace, že např. promítání filmů na dvoře radnice Brna-středu bude prakticky na úkor jiných městských částí, kde bylo promítání zvykem v posledních letech. Takový krok by jistě nebyl zcela na místě, i MČ Brno-střed by měla mít zájem na vyváženosti kulturních akcí na území města Brna.

Ani ne tak v rámci Brna-středu, ale spíše v souvislosti s městem Brnem se stále častěji objevují zprávy o tom, co všechno bude město Brno budovat. V poslední době je to např. sjezdovka, rychlobruslařská dráha, atletická hala nebo nový fotbalový stadion. ČSSD Brno-střed vždy podporovala sport a ve svém programu vždy uváděla podporu sportovních aktivit na čelních místech. Budeme velmi rádi, pokud se podaří podporovat brněnské sportovce v co nejvyšší míře, avšak nesmí se jednat o bezhlavé projekty ve spolupráci s pochybnými existencemi či společnostmi, a také – samozřejmě – musí jít o podporu vyváženou. V posledních nápadech náměstkyně Liptákové či primátora Vokřála, které se objevili v tisku, lze spatřit spíš touhu po přislíbení co největšího množství sportovních staveb a zalíbení se voličům, aby byly co nejrychleji zapomenuty kauzy, které vedení města Brna průběžně generuje a nyní neví, jak je řešit.

Vyvoláním starých křivd rozpoutalo zejména hnutí Žít Brno a jejich Akt smíření velkou veřejnou i odbornou diskuzi o poválečném odsunu německých obyvatel z území města Brna. Rádi bychom již tuto debatu z naší strany uzavřeli konstatováním, že události druhé světové války a historie města Brna nejsou od toho, aby se na nich kdokoliv pokoušel sbírat politické body velkolepými gesty. Litujeme všech nevinných obětí a rádi bychom jim dopřáli zaslouženou úctu a klid.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…