Čížek (STAN): Zrušení regulačních poplatků sníží stabilitu zdravotnictví

09.01.2015 22:22

Od 1. ledna 2015 se přestávají vybírat regulační poplatky ve zdravotnictví za návštěvu ambulance a výdej léků na předpis. Platný zůstává pouze poplatek 90 Kč za návštěvu pohotovosti.

Čížek (STAN): Zrušení regulačních poplatků sníží stabilitu zdravotnictví
Foto: www.regionpodlupou.cz
Popisek: Pavel Čížek

Stát v roce 2015 vnáší do zdravotnického systému několik změn. Jednak ruší výběr takřka všech regulačních poplatků, zároveň zvyšuje tarifní platy zaměstnanců ve zdravotnictví o 5 %. Prostředky mají zdravotnická zařízení získat díky nové úhradové vyhlášce ministerstva zdravotnictví.

Nemocnice se obávají, že vyhláška zvýšení nákladů zcela nepokryje. Podle mediálního vyjádření mluvčího Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje je vyhláška velmi složitá a její dopady není možné dosud plně hodnotit. Zvýšení platů vyhláška pravděpodobně zcela nepokryje.

Krajské nemocnice se dlouhodobě potýkají se ztrátou, která za rok 2014 bude činit kolem 300 milionů Kč. Největší ztrátu vykazuje Klatovská nemocnice, kde předpoklad činí cca 200 mil. Kč. Na regulačních poplatcích přitom za 10 měsíců roku 2014 krajské nemocnice vybraly za návštěvu lékaře přes 5,3 milionu korun a za výdej léků na předpis přes 2 miliony korun. Jen v Klatovské nemocnici činil příjem z regulačních poplatků  od ledna do října 2014 celkem 3 398 000 Kč. Zrušením poplatků přijdou krajské nemocnice odhadem minimálně o 8 milionů Kč, z toho přibližně polovinu ztratí Klatovská nemocnice.

Zastupitelé za TOP 09 a Starosty jsou situací v krajském zdravotnictví dlouhodobě znepokojeni. Omezování příjmů na straně jedné a tlak na růst výdajů na straně druhé ještě prohloubí kritickou situaci ve financování zdravotní péče. Nová krajská radní pro oblast zdravotnictví zdědila vážné problémy, které musí vyřešit.

Za klub zastupitelů TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj Pavel Čížek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …