Cogan (STAN): Změna kurzu

09.02.2019 7:31

Pro nynější volební období krajského zastupitelstva jsou priority investic již dány: 1. výstavba nových pavilonů v nemocnicích, 2. rekonstrukce a opravy silnic a 3. projekty s podporou Evropské unie.

Cogan (STAN): Změna kurzu
Foto: STAN
Popisek: Rudolf Cogan

Příprava jednotlivých projektů v těchto oblastech započala již v předchozím volebním, tedy v letech 2012 – 2016. Zastupitelstvo zvolené v krajských volbách v roce 2016 předchozí záměry poněkud korigovalo, nicméně základní úkoly převzalo a použilo, to co předchozí rada v rámci projektování připravila. Především se rozběhla výstavba moderního pavilonu náchodské nemocnici za 1,65 miliardy Kč, masivně se investuje do silnic (miliarda ročně) a také „evropské“ projekty jsou finančně saturovány.

Již nyní se rozhodují investice pro příští volební období. Minimálně v první polovině volebního období bude muset nová rada vycházet z projektů připravených ve volebním období nynějším. Výběr projektanta, projektování, pořízení stavebních povolení a soutěž o zhotovitele obvykle trvá 2 až 3 roky.

Zastupitelstvo kraje z iniciativy náměstka hejtmana Ing. Dernera přijalo 28. 1. 2019 usnesení, o zahájení příprav investic – celkem 27 projektů v celkové předpokládané částce 2,2 miliardy Kč. S tím, že jednotlivé akce, domovy pro seniory a jiné ústavy sociální péče, jsou rozfázovány až do roku 2023.

Vzniká tak nová dlouhodobá priorita pro krajský rozpočet. Jelikož vše nemůže být, zejména ne v rozpočtu, prioritou – vlastní příjmy jsou cca 4,5 miliardy Kč a investice z vlastních peněz jsou jen něco přes 1 miliardu, znamená to upozadění jiných investičních aktivit kraje. Kraj bude muset brzo přehodnotit, co je priorita vedle sociální péče, která se stává vysokou prioritou.

Rudolf Cogan, radní pro finance

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…