Čunek (KDU-ČSL): Koalice ČSSD, KSČM a SPO projídá budoucnost Zlínského kraje

23.12.2015 9:01

Zlínský kraj patří k nejhůře hospodařícím krajů v ČR. Má nejvyšší běžné výdaje, tzn., má drahý vlastní provoz a nezbývají mu peníze na rozvoj kraje.

Čunek (KDU-ČSL): Koalice ČSSD, KSČM a SPO projídá budoucnost Zlínského kraje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

KDU-ČSL odmítá podpořit navržený rozpočet Zlínského kraje na rok 2016, a to především z důvodu extrémně nízkého podílu investic. „Na rok 2016 je plánován rozpočet s rekordně nízkým podílem investic ve výši pouhých 9,9% z celkového rozpočtu. Situace je o to horší, že se jedná o dlouhodobý trend této koalice. Podíl investic na rozpočtu Zlínského kraje průběžně klesá již od roku 2013. Z 18,9% v roce 2013 (což byl ještě de facto rozpočet navrhovaný spolu s KDU-ČSL) na 9,91% pro rok 2016. Výsledkem vlády ČSSD, KSČM a SPO je snižování investice a zvyšování běžných výdajů. Dochází tedy k projídání rozpočtu Zlínského kraje. To snížení investic během čtyř let je o neuvěřitelnou polovinu. To je hlavní výsledek této koaliční vlády. Nejen že nevyřešila problém s Holešovskou zónou nebo hospodaření v KNTB, ale snižuje investice a zvyšuje výdaje na provoz kraje. „Koalice ČSSD, KSČM a SPO projídá budoucnost našeho kraj,“ říká předseda krajských zastupitelů KDU-ČSL Jiří Čunek.

O tom, že situace je vážná, svědčí i data z okolních krajů. Například v rozpočtech Jihomoravského kraje již několik let za sebou podíl investic neklesá pod dvacet procent rozpočtu. „Například pro rok 2016 podíl investic (kapitálových výdajů) na rozpočtu Jihomoravského kraje je navrhován ve výši 22 %. Podíl investic v rozpočtech Olomouckého kraje, Jihočeského kraje, Libereckého, Pardubického nebo Královéhradeckého se pohybuje okolo 20%. A takto bychom mohli pokračovat. Je tedy patrné, že současné vedení Zlínského kraje přemýšlí způsobem „po nás potopa“. Bez investic totiž nebudou v budoucnu dostatečné příjmy. I o tom budou krajské volby, které nás čekají na podzim 2016. Musíme zastavit trend projídání krajského rozpočtu a začít zvyšovat investice,“ doplňuje Jiří Čunek.

Snižování investic a zvyšování běžných výdajů v rozpočtech ZK v letech 2013 - 2016

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…