Čunek (KDU-ČSL): Nemocenskou zneužila i Ornella Muti

25.02.2015 15:02

Projev na 6. schůzi Senátu dne 25. 2. 2015.

Čunek (KDU-ČSL): Nemocenskou zneužila i Ornella Muti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové. Právě dnes k tomuto tématu vyšla zajímavá zpráva, kterou jste možná někteří viděli i na Seznamu. Ornella Muti, známá italská herečka, dostala od soudu pokutu a odešla dokonce i s podmíněným trestem. Zaujalo mě, za co taková herečka dostává pokutu. Bylo tam řečeno, že povečeřela s Putinem, tak z a to to nebylo. Ale ona dala přednost večeři s Putinem, tedy s prezidentem Putinem, místo toho, aby šla do zaměstnání a hrála v divadle, kde měla nějaké angažmá. Ona ho zrušila s tím, že tam poslala falešnou neschopenku. A soud to vyhodnotil tak, že za tuto falešnou neschopenku jí dal takový trest. Ona tento trest samozřejmě nastoupit asi nemusí, když zaplatí, jak tam píší, zhruba 28 tisíc nebo 30 tisíc eur pokuty.

To souvisí s naším tématem, že lidská společnost "holt" je taková, že si nemůže nikdo z nás dělat co chce a musí být pod určitým tlakem.

S tímto tématem souvisí také jiná věc, kterou jsme udělali, ale se kterou ne příliš, řekl bych napříč stranami nesouhlasíme, a to je např. zrušení povinnosti zaplatit určitý poplatek za pobyt v nemocnici, protože jsme-li v nemocnici, šetříme nějaké finanční náklady, minimálně na jídlo atd. doma, takže všichni to chápeme. A především vezmeme-li si statistiku, tak ve chvíli by lidé měli platit nějakou částku v nemocnici, tak chuť nemocných zůstávat v nemocnici byla podstatně menší, než teď. Tato statistika je neúprosná a svědčí proti našemu špatnému rozhodnutí v této věci.

Co tady k tomu říct? Určitě to, co tady bylo řečeno ze strany předřečníků o tom, že zaměstnanec si platí pojištění, zaměstnavatelé také platí. To všechno je pravda, ale jakým způsobem tedy zamezíme tomu, aby ti, kteří chtějí zneužívat nemocenské, jako např. Ornella Muti, tak jak to chceme udělat?

Určitě musíme přijít s něčím jiným, než s tímto, protože předkladatel tohoto tisku, pan senátor Škromach, přitom, jaké úspory zaměstnavatelé získali, nedořekl, podle mne, nebo zapomněl doříci to, že zaměstnavatelé snížení získali na základě toho, že platí první dny nemocnosti. To tady řečeno nebylo, nebo jsem to neslyšel.

V každém případě si myslím, že se nemocnost u nás snížila o 1,5 %. Nechal jsem si udělat z benchmarkingu, tedy z porovnání analýzu, jak to bylo na úřadě, a jistě to není nic, co by nekorespondovalo s jinými úřady. Není to závratné procento. Nemocnost u nás činí zhruba 4 % a snížila se na 2,5 %, právě asi díky těm prvním dnům.

Je jistě možné, že někteří to nahrazují tím, že si vezmou dovolenou atd., to jistě pravdou je. Ale uvítal bych, kdyby skutečně zaměstnavatelům stát první tři dny zaplatil, pak tento návrh má smysl. Když byla zavedena tato karenční doba, stát to jistě vyhodnotil tak, že o kolik sníží zaměstnavatelům povinnost platit nemocenskou, tak asi to bude ta částka, kterou oni zase musejí na druhou stranu vyplatit právě svým zaměstnancům. Tady bych to tedy viděl tak, že ano, chceme-li to udělat, tak ať to udělá stát a najde tyto prostředky a nevezme to zaměstnavatelům jen tak.

To je první věc.

Pokud bychom o tom měli mluvit, tak si myslím, že návrh zákona by měl říct, že první tři dny pak zaplatí stát, nebo se to udělá nějak jinak.

Já sám bych se spíš přimlouval za to, aby zaměstnavatel i zaměstnanec byli nějakým způsobem sníženi v povinnosti platby nemocenské, tedy nemocenského pojištění, motivováni k tomu, aby první tři dny, samozřejmě zhruba v průměru, atd., byli započteni do snížení, ale zároveň by to byla motivační složka, aby jí nevyužívali, protože zaplatí-li nám někdo a neplatíme to my, tak úspora nikdy není tak velká. Když se projdete po chodbách Senátu v době, kdy Senát nezasedá, a je tady pár lidí, tak mně se stává velmi často, že trvale zhasínám v místech, kde se svítí naprosto zbytečně a nikdo tam v odpoledních a večerních hodinách nechodí. Totéž se stává na úřadě, kde pracuji, tedy na radnici. Je to proto, že kdybychom to platili ze svých prostředků, tak motivace doma je zcela jiná.

Tady musíme najít také motivaci pro to, aby zaměstnanci, kteří chtějí zneužívat proti poctivým zaměstnancům, řekněme to, jak nastavíme nebo spíš zrušíme karenční dobu, tak jak to udělat.

Z tohoto pohledu mi připadá tento návrh nedopracovaný. Nemám samozřejmě nic proti tomu, aby zaměstnanec, který skutečně je nemocen, první tři dny nepobíral plat, ale tento způsob se mi zdá nedopracovaný, takže navrhuji, aby se návrh tohoto zákona vrátil předkladateli k dopracování. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…