Čunek (KDU-ČSL): Nikdy nenapíšeme bezvadný zákon

14.01.2015 14:58

Projev na 5. schůzi Senátu dne 14. 1. 2015.

Čunek (KDU-ČSL): Nikdy nenapíšeme bezvadný zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Pane předsedo, paní ministryně, vážení kolegové. Já když jsem se teď podíval doprava, vidím, že zrovna tady sedí na této straně v první linii 3 lidé, ano, i včetně vás, paní ministryně, doufám, kteří si tento zákon museli v průběhu své pracovní činnosti přečíst, a to vícekrát.

Chci vás ubezpečit, že nikdy za současného stavu v české společnosti, tedy především morálního stavu atd., nenapíšeme bezvadný zákon. Nikdy. A to proto, že jsme určitě čerpali z jiných států a dívali se na to, jak to dělají jinde. Já vás můžu ubezpečit, byl jsem tam osobně a několikrát, ve Švýcarsku je to tak, že když se zeptáte lidí, zaprvé to neřeší, tento zákon. Neřeší ho proto, že to řešit nemusí. Ale tam jsou všichni přesvědčeni, že když si zvolili představitele obce, řekněme, toho jejich starostu, tak že on dělá všechno pro to, tak, jak to dělal pro sebe. Pro obec. Takže se vůbec nestává, že by řešili, že se rozhodli v průběhu zakázky, že kliky na oknech na radnici anebo kdekoli jinde na jejich DSP jsou jiné, že technologii, kterou vypsali, tak ta se ukázala býti zastaralou za 2 roky, tak zvolili tu lepší. Vždyť bychom to udělali všichni doma.

Můžeme to udělat? Dovolí si to někdo z vás? No, vidíte, už se hlásí mnozí... No, zavřeli by je... Možná, doufám, třeba by se tak nestalo, nicméně nikdo řízení nechce podstoupit. Takže tento zákon nelze, a to je právě ten důvod, ačkoliv se nechci obhajovat samozřejmě, proč změny zákona předkládám.

Každý ministr s týmem si myslí - a reaguje na stav společnosti si myslí, že zákon se buď zpřísňoval, nebo teď, všimněte si, ho rozvolňujeme...

A jsem přesvědčen, že nový zákon - a určitě se na tom budu rád podílet - nový zákon bude daleko volnější, než to, co je teď. Vidíte, a já se opravdu s radostí k tomu přikláním, že společnost přeci jenom se trochu změnila a vidíme, že chceme věci dělat dobře, nejenom je dělat podle nějakého "fóršriftu", který nikdy nemůže odpovídat stavu společnosti.

Situace je vždycky jiná. Vy jste tak trošku teď v situaci, která byla kdysi podobná mé, když jsem v roce 2007 nastoupil, tak už byly připraveny všechny věci pro to, aby se spustily evropské fondy, evropské financování. Vy jste na tom také tak. Jenom se podívejte, existují plné stránky novin, které vás obviňují, že už se nečerpá, a už se dávno čerpat má. Jsme v roce 2014..., pardon 2015. Takže my už jsme měli začít s novým financováním. A je tady křik, který tady byl v roce 2007, že se nečerpá. Všichni už totiž máme tu zkušenost a víme, že lépe je se dobře připravit, a pak se dá i rychle čerpat. Než to udělat špatně, a pak problémy teprve nastanou.

Takže já jsem přesvědčen, že nový zákon, dokonce nevěřím, že jeho průběh bude tak úplně snadný, ale nový zákon už bude, řekněme, flexibilnější, aby se dalo podle něj pracovat a s ním pracovat. A byť se vám to možná teď v tuto chvíli nezdá, ale to není ústup z toho, co jsem si kdysi myslel. Ne, naopak, ono se to naplňuje, že začíná být lépe, a proto si myslím, že podle současného stavu kontroly, která v jednotlivých stupních je... Souhlasím s panem senátorem Juránkem, že řekneme-li, že cílový stav je padesát, tak nedokážeme racionálně obhájit, proč to teď zrovna má být třicet. Ale není to mantra, prosím. Může se objevit, že když se dohodneme většinově, co je průchozí, já se tomu klidně podřídím. To není mantra. Takže to jsou důvody ,a jenom věřme, že v komplementu všech věcí, které nás potkávají každý den, jak se vyvíjí naše společnost, že zákon nakonec bude na jednom listě, bude jednoduchý a budeme věřit, že ti, kteří veřejné peníze spravují a zastupují, tak to dělají podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Pak už možná jednou zákon snad nebude ani potřeba, a to je náš cíl. Takže děkuji.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.