Čunek (KDU-ČSL): Zabráníme rozkrádání bytů neplatiči? Pak mě zákon potěšil

19.03.2015 13:32

Projev na 7. schůzi Senátu dne 19. 3. 2015 k Návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií

Čunek (KDU-ČSL): Zabráníme rozkrádání bytů neplatiči? Pak mě zákon potěšil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Mě paradoxně návrh tohoto zákona v té části, kdy v zásadě majitel ze zákonných důvodů může vstoupit neohlášeně do bytu, svým způsobem potěšil, a to především proto, že při řešení problémů s mnohými nepřizpůsobivými neplatiči to by byla jediná možnost, jak zabránit některým rozkrádáním. A to především, dříve, když to bylo tak, kdy přes sociální odbory nebo spíše, bych řekl, přes sociální dotace se platilo úplně všechno, tak s rozkrádáním velké problémy nebyly, protože bylo úplně jedno, kolik kdo spotřeboval z těchto rodin.

Bohužel ve chvíli, a je to zároveň bohudík, kdy se i tyto prostředky začaly sledovat a neplatí se zcela všechno, tak se dějí neuvěřitelné věci, s magnety, předělávání zaplombovaných přístrojů apod. A když ta kontrola je ohlášená, tak pak se samozřejmě tyto zařízení odstraňují tak, aby při kontrole bylo všechno v pořádku. Pak se vychází z těch proporcionálních věcí atd.

Takže já kolem sebe mám naopak dost lidí, kteří tento návrh zákona uvítali. Bohužel ale musím uznat, že by to významným způsobem mohlo postihnout ty, kteří jsou občané chovající se morálně a slušně, proti možná některým majitelům, kteří by je z nějakých jiných důvodů, než z důvodů skutečného odhalení, řekněme, krádeží, tak z nějakých jiných důvodů chtěli šikanovat.

Takže já podporuji, a to říkám na margo toho, že jsme tuto diskusi vedli s některými senátory. Tak já také podporuji to, aby musela být dána povinnost majitelům oznámit předem ve vhodném termínu, který ale nemusí být ani měsíční, ve vhodném termínu, kdy navštíví příslušný byt. Takže proto podporuji také tu změnu.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

reklama

autor: senat.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.