Cvalín (KSČM): Člověk v tísni by měl předložit důkazy, že se věnuje jen humanitární činnosti

09.12.2016 8:35

Dne 7.12. tohoto roku odvysílala televizní stanice TV Centr snímek dokumentárního charakteru, který obviňuje humanitární organizaci Člověk v tísni z korupce a špionáže na východě Ukrajiny.

Cvalín (KSČM): Člověk v tísni by měl předložit důkazy, že se věnuje jen humanitární činnosti
Foto: Archiv PC
Popisek: Petr Cvalín

Úřady v Doněcku před několika dny odebraly akreditaci „Člověku v tísni“.

Považuji za nutné zmínit, že nejen tato organizace je úřady na východní Ukrajině obviňována z korupce, špionáže a dalších věcí, které nejsou slučitelné se skutečnou prací humanitárních organizací. Právě zde bychom si měli položit otázku, proč se k takovým krokům úřady ve „zbouřených oblastech“ několikrát odvážily? Odpověď je více než jednoduchá. Východoukrajinské úřady k tomu asi měly vážný důvod. Ale samozřejmě, že na tuto otázku lépe odpoví analytici, kteří více znají poměry na východě Ukrajiny.

Mimochodem, je velmi zvláštní, že hlavně mezi dárci již zmiňované organizace jsou různé společnosti, které jsou známé svými negativními činostmi v zahraničí. Například tím, že jsou napojené na další „neziskovky“, které v zahraničí plní úkoly tajných služeb. Je veřejně známo, že mezi dárci „Člověka v tísni“ je například americká ambasáda či Open Society Foundations. A z toho také logicky vyplývá, že ona humanitární organizace se nezabývá jen humanitární pomocí, jak by se mělo logicky očekávat, ale také politikou. Stačí například zmínit projekt pro tuzemské střední školy „Jeden svět na školách“. Bylo by vhodné zjistit, zda-li opravdu „Člověk v tísni“ úzce spolupracuje s americkou vládní organizací USAID, která de facto poskytuje krytí pro zpravodajské služby v zemích, které nejsou politicky ani ekonomicky stabilní.

Organizace Člověk v tísni má určitě nějaké zásluhy, co se týče čistě humanitární pomoci v ČR. Ale pomalu nastává čas na to, aby se rozkryla pravá role této humanitární organizace. Není možné, aby humanitární organizace byla opakovaně napadána, že provádí v zahraničí špionážní úkoly. Pokud tomu tak není, tak ať tato organizace jasně předloží důkazy o tom, že se věnuje jen humanitární činnosti.

Petr Cvalín

  • BPP
  • https://www.facebook.com/petr.cvalin.58/
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…