Cvalín (KSČM): Lidovci obhajují církev, která kdysi podporovala nacisty

26.06.2014 10:40

Pokud dnes lidovečtí politici odmítají přiznat vinu církve za kolaboraci s fašisty a nacisty, tak asi záměrně přehlíží několik faktů.

Cvalín (KSČM): Lidovci obhajují církev, která kdysi podporovala nacisty
Foto: Archiv PC
Popisek: Petr Cvalín

Například Vatikánská banka Banco di Roma financovala Mussoliniho pochod na Řím roku 1922. Téhož roku katolická skupina Dona Sturza  jednohlasně zvolila první fašistickou vládu v Itálii. Nemůžeme zpochybnit i další fakt, který se odehrál v prosinci 1931, kdy papež nařídil katolíkům ve školství, učitelům a profesorům skládat slib a přísahu věrnosti fašistickému režimu.

Vzpomeňme si i na rok 1930 v nacistickém Německu, kdy vláda katolického Středu jednala s nacisty o jejich účasti ve vládě a po celou dobu holokaustu, prováděném Třetí říší, nikterak církev proti tomuto masovému vyvražďování demonstrativně nevystoupila. Vždyť ani nemohla, protože Adolf Hitler měl například vřelé vztahy s papežským vyslancem Albertem Vassallem, či s monsignorem Pacellim. Ten 29. prosince přijel do Berlína, aby zde tlumočil papežovy sympatie Ně­mecké republice a přání Vatikánu ustanovit s Německem diplomatické styky.

Je nezpochybnitelným faktem, že církev pomáhala materiálně, finančně i morálně fašistickému i nacistickému režimu a těmto dvěma režimům svojí pomocí umožnila chopit se na dlouhé roky politické moci. Toto je jen malý výčet toho, čeho se dopustila církev ve 30. až 50. letech 20. století.

Lidovečtí politici a hlavně poslanec Herman by měli v prvé řadě křičet "hanba" na sebe samotného, protože obhajují věci, které nelze obhájit.

Petr Cvalín, člen okresního výboru KSČM v Domažlicích

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…